Kürt sanatçıları ulusal birlik çağrısı yaptı

Zînî Wertê'de yaşanan sorunların Kürtlerde büyük kaygıya yol açtığına dikkat çeken Kürdistan Sanatçılar Platformu, tüm güçleri ulusal çıkarlar doğrultusunda hareket etmeye çağırdı.

KDP'nin peşmerge ve ağır silah yığınağı yaptığı ve üç gerillanın Türk savaş uçaklarının bombardımanıyla şehit düştüğü Zini Wertê'de yaşanan gerilim Kürdistan toplumunu kaygılandırıyor.
Siyasi parti ve birçok sivil toplum örgütünün günlerdir yaşanan durumun tehlikesine dikkat çeken açıklama ve sağduyu çağrılarına, 2020 yılının başında ulusal birliğe katkı sağlamak adına bir araya gelen ve bunun için platform kuran Kürdistanlı sanatçılar da katıldı.

'TÜRK DEVLETİ SOYKIRIM PEŞİNDE'

Kürdistan Sanatçılar Platformu, yayımladığı açıklamada, işgalci Türk devletinin kapsamlı bir konsept ile Kürt halkını soykırıma uğratmaya çabaladığını belirterek, "Türk devleti ülkenin her tarafında Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmak için askeri, siyasi, istihbari, ekonomi ve diplomasi alanında çok yönlü çaba sarf ediyor. Bunu da kendisi için varlık-yokluk sebebi görüyor."

'BİRLİK OLMAMAK İŞGALE YOL AÇIYOR'

Sanatçılar, 2014 yılında Kobanê, Şengal, Kerkûk, Xaneqîn ve Maxmûr direnişinin Kürt halkına ulusal birliğin sağlanması konusunda umut verdiğini kaydederken, ancak parti ve siyasi güçlerin bireysel ve partisel çıkarlarının bu fırsatın kaçırılmasına neden olduğunu vurguladı.
Kürdistanlı Sanatçılar Platformu, Efrîn, Girê Spî, Serêkaniyê ve Güney Kürdistan'ın stratejik birçok alanının işgal edilmesini Kürtlerin birlik ve ittifak halinde hareket etmemesine bağladı.

'KAYGIMIZ HER GÜN ARTIYOR'

Türk ve İran devletlerinin, Kürtler arasındaki çelişki ve çatışmayı kendi çıkarları için stratejik önemde gördüklerini vurgulayan sanatçılar, şöyle devam etti:
"Güney Kürdistan'ın Zini Wertê alanından yaşanan gerilim ve tehlike halkımızı kaygılandırıyor.
Kürdistanlı sanatçılar olarak biz de 'acaba tekrar birakuji-kardeş kavgası yaşanır mı?' korku ve telaşı içerisindeyiz. Buna inanmak istemesek de halkımızın kaygıları her gün daha da artıyor.
Kürt ulusal birliğe katkı sağlamak için 6 ay önce bir araya gelen Kürdistan sanatçıları olarak bu amaç için çabalamaya devam ettiğimizi belirtiyor, ulusal birliğin gerekliliğini tekrar vurguluyoruz."
Kürdistan Sanatçılar Platformu, Türk devletinin Maxmûr Mülteci Kampına yönelik saldırısını da kınadı.

ÇAĞRI

Sanatçılar Platformu, Zini Wertê'de yaşanan sorunun aşılması için Kürdistan Bölge hükümetine, parlamentosuna, KDP, PKK, YNK ve tüm yetkili kurum ve kuruluşlara, ulusal çıkar temelinde sorumlu davranma ve sorunu diyalog ile çözme çağrısında bulundu.