Kürt sanatçı Welidxanî’nin eseri Oslo’da sergilenmeye devam ediyor

Oslo’da Kürt sanatçı Gelawêj Welidxanî’nin açtığı “Rojava: Kadın Devrimi” isimli sergi ile ilgili sansür denemelerinden sonuç alamayan Türk hükümeti, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yayınladığı açıklamada Norveç’i ağır bir şekilde tehdit etti.

Kasım ayının başlarında Norveç’in başkenti Oslo’nun önemli caddelerinden Rosenkrantz Gate’de sergilenmeye başlayan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın da “A society can never be free without women's liberation” sözlerini taşıyan, Kürt özgürlük mücadelesi saflarında kadının rolünü anlatan sergi halk ve sanat çevrelerinden büyük ilgi gördü.

Yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen eser, aynı zamanda ulusal ve uluslararası basında da birçok habere konu oldu.

Kürt kadın savaşçıları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın gördüğü ilgiden rahatsız olan ve eseri kaldırtmak için belediye nezdinde girişimlerde bulunan Türk dernekleri istediğini alamadı.

Türk Dışişleri ve Türk Konsolosluğu’nun yönlendirmesiyle imza kampanyası başlatan fakat Oslo belediyesinin sansür karşısındaki net tutumu yüzünden istediği sonucu alamayan Türk derneklerinin girişimleri bir kez karşılık bulmadı.

Bu duruma tepki gösteren Oslo Belediyesi Kültür ve Eğitim Komitesinden Rauand İsmail, sansür girişimlerinin kabul edilemeyeceğini belirtti. Politikacıların neyin sanat, neyin sanat olmadığına karar verecek durumda olmadığını söyleyen İsmail, “Belediyenin kültür dairesine güveniyoruz. Bizler Norveç’te sanatı sansürlemiyoruz” dedi.

İsmail, Gelawêj Welidxanî’nin ifade özgürlüğü sınırları içinde çalışmalarını sürdürdüğünün altını da çizdi.

Gelawêj Welidxanî ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a atıfta bulunmadan Rojava devriminden, Mandela’ya atıfta bulunmadan Güney Afrika’daki faşizm ve ırkçılığa karşı mücadeleden bahsetmenin mümkün olmadığını belirtti.

Gelawêj Welidxanî “Çünkü Öcalan’ın çalışmaları Jinelojiyi demokrasiyi inşa etmek isteyen bir ideoloji, bir felsefe olarak öne çıkarıyor” dedi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE DEMOKRASİYE İNANIYORUZ’

Norveçli politikacı ve belediye meclisi üyesi Eivor Evenrud sanal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Merhaba Türkiye, bizler Norveç’te ifade özgürlüğü ve demokrasiye inanıyoruz. Burada politikacılar bir sanat eserini değiştiremez veya kaldıramaz” dedi.

GELAWEJ WELİDXANÎ’YE SANATÇI DERNEKLERİNDEN DESTEK

Norveç Görsel Sanatçılar Derneği, Genç Sanatçılar Derneği ve Ressamlar Derneği yaptıkları ortak açıklamada şunları belirtti: “Belediye meclisinin aldığı tavır, sanatsal ifade özgürlüğünün korunması ve eserin sergilenmesi konusunda çok önemli. Bütün sanat eserlerinin özgür olmaları gerekiyor ve bu iyi işleyen bir demokrasinin olmazsa olmazıdır.”

GENÇ KÜRTLER DERNEĞİ: SANSÜR KABUL EDİLEMEZ

Genç Kürtler derneği adına açıklama yapan Andam Aziz ise ilk günden beri Oslo belediyesi ve kültür dairesiyle sıkı bir temas içinde olduklarını söyledi.