Kürtçe oyun ‘Tartuffe’ yasaklandı

"Kamu güvenliğini" gerekçe gösteren Mersin Valiliği, “Tartuffe” adlı Kürtçe oyununu yasakladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Salonu'nda bugün oynanması beklenen “Tartuffe” adlı Kürtçe oyunu Mersin Valiliği tarafından yasaklandı. Mersin Valiliği'ne tiyatro oyunu için yapılan onay verilmesinin ardından salon tutuldu. Salon tutulduktan sonra oyunun yasakladığı bildirildi.

 “Tartuffe” adlı Kürtçe oyununun seyirciyle buluşması Mersin Valiliği’nce "Kamu düzeni ve güvenliğini bozacağı nedeniyle uygun görülmemiştir" denilerek yasaklandı. Mersin Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü yasaklama kararını  organize edenlere tebliğ etti.

Belediye ile iletişime geçen oyun ekibi, Mersin Valiliği’nin  yasağının keyfi olup, CHP Belediyesi’nin Kürtçe’ye yönelik yasaklama tutumuna tavır alarak salonu açmasını istedi. Belediye, valilik kararını uygulayacaklarını ifade etti.

KEYFİ BİR UYGULAMA OLDUĞU APAÇIKTIR

Yasaklamaya ilişkin yazılı açıklama yapan Amed Şehir Tiyatrosu şu ifadelere yer verdi: “5 Haziran günü Adana ‘da bugün (6 Haziran) ise Mersin’de Tartuffe oyunumuzu seyirciyle buluşturmak üzere turne organizasyonunu planladık. Salon kiralamak için Adana ve Mersin Büyükşehir belediyelerine başvuruda bulunduk. Maalesef her iki belediyenin de kültür bürokratları yasada olmamasına rağmen bizden valilik izni istediler. Belediye salonlarının kendi güvenlik görevlilerinin bulunması nedeniyle valilik izni almamızın doğru olmadığı konusunda kültür bürokratlarını bir türlü ikna edemedik. Buna rağmen valiliklere bildirimde bulunduk. Oyunumuzun içeriği ile ilgili yasal açıdan hiçbir sorun olmamasına rağmen Adana ve Mersin Valiliği ‘kamu güvenliği’ nedeniyle oyunumuzun gösterimine izin vermediler. Özellikle Mersin’de oyuna 20 saat kala 5 Haziran Pazar gecesi saat 23.00 civarında arayıp, oyuna izin verilmediğini bildirmeleri, bu durumun keyfi bir yasaklama olduğunu apaçık ortaya koymaktadır. Son günlerde Kürt ve muhalif sanata yapılan faşizan yasaklamaların hızla devam edeceği kaygısını taşıyoruz. İktidarın Kürt sanatına, kültürüne, diline, siyasetine ve yaşam alanına uyguladığı faşizan tutumun yanında Adana ve Mersin CHP belediyelerinin de yasal olmayan fiili tutumu kabullenişi ve ısrarla bizden ‘izin belgesi’ istemesi durumu asimilasyoncu politikaların karşısında cesaretli davranmadıklarını göstermektedir. Adana ve Mersin CHP yönetimi ve belediye bürokratları, yaşanan bu durum karşısında tutundukları aciz tavırla, asimilasyoncu bilinçaltı ve korkuyla mı Türkiye’de demokratik bir zemin yaratacak? Mersin seyircilerimizden geç bilgilendirme yaptığımız için özür dileriz. Oyun ekibi olarak, buradaydık ve oyunu oynamakta ısrarcı davranıp bütün gün müzakerelerde bulunduk ama sonuç alamadık.”