Nürnberg Kürt Kültür Günleri coşkuyla başladı

Nürnberg Kürt Kültür Günleri, Fransız Sanatçı Eléonore Fourniau ve Süleyman Çarnewa’nın sahne aldığı konserlerle başladı.

Almanya’nın Bayern eyaletinin Nürnberg kentinde, Medya Halk Evi tarafından geleneksel olarak her yıl mayıs ayında düzenlenen Kürt Kültür Günleri’nin 10’uncusu, coşkuyla başladı. Nürnberg Kürt Kültür Günleri’nin startı Villa Leon’da Kürtlerin tarihinden ve yaşamlarından kesitlerin sunulduğu Konê Reş kültür çadırının açılışıyla başladı. Kürt tarihinden kesitlerin sunulduğu Konê Reş çadırı önünde yıllardır Medya Halk Evi bünyesinde kültürel faaliyetlerini sürdüren Govenda Astera’ın Çocuk Folklor Grubu, Gençlik Folklor Grubu ve Kadın Folklor Grubu, davul zurna eşliğinde Kürdistan’ın birçok bölgesinden govend gösterisi sundu.

DİRENİŞÇİLERE ADANDI

Kültür Günleri daha sonra Villa Leon Kültür salonunda yapılan açılış konuşmalarıyla devam etti. Yüzlerce Kürdistanlının yanı sıra Alman siyasi parti ve siyasetçinin katıldığı etkinliğin açılışı, Medya Halk Evi adına Asya Karataş’ın yaptığı konuşmayla başladı. Kültür Günlerini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen ağır tecride karşı açlık grevine giren Leyla Güven ve tüm açlık grevi direnişçilerine adadıklarını belirterek; “Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişi Kürdistan’ın dört parçasında analarımız ve zindan direnişçilerin fedai ruhuyla başarıya ulaşmıştır. Bizler başta şehitlerimiz, direnişçilerimiz ve direnişe destek verenleri saygıyla selamlıyoruz ve Kültür Günlerimizi açlık grevi direnişlerine adıyoruz” dedi.

FOURNIAU VE ÇARNEWA SAHNE ALDI

Konuşmaların ardından ilk olarak, Kürtçenin birçok lehçesinde eserler seslendiren Fransız Sanatçı Eleonore Fourniau sahne aldı. Eleonore, Kürtçenin Kurmanci, Kirmançki ve Sorani lehçelerinde stranlar seslendirdi. Etkinlikte Kürt müziğinin sevilen ismi Süleyman Çarnewa da konser verdi. 
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Nürnberg Kürt Kültür Günleri, dört gün boyunca devam edecek.