Paris Kürt Kültür Festivali gerillaya adandı

Görkemli bir konserle kapanış yapan 1. Paris Kürt Kültür Festivali, gerillaya adandı.

Paris Kürt Kültür Festivali final konseri ile 14 günlük maratonunu tamamladı.

28 Mayıs Cumartesi günü, Gaveau Konser Salonu’nda yapılan konserde Ayfer Düzdaş, Diyar Mehrovi, Farqin Azad ve Şivan Perver sahne aldı.  

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Kürdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kürdistan Sanat ve Kültür Derneği (ACK) ile Danielle Mitterrand Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Paris Kürt Kültür Festivali 14 Mayıs Cumartesi günü yapılan kültür yürüyüşü ile başlamıştı.

Festival kapsamında Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi binasına Kürdistan’ın maket versiyonu kurulurken, dengbêj divanı, tiyatro gösterimleri, resim ve fotoğraf sergisi, çocuk atölyesi, sokak şenliği, yemek tanıtımı gibi etkinlikler organize edildi.

Final konserinin ilk konuğu Diyar Mehrovi oldu. Botanlı genç sanatçı, Botan yöresine ait parçalarla konser salonunu coştururken, ardından yıllardır müzik faaliyetlerini Amed ve devamında Paris’te sürdüren Farqin Azad sahne aldı.

Final konserinin kadın sanatçısı ise Koçgiri geleneğinden olan Ayfer Düzdaş oldu. Düzdaş şarkıları ile konser salonunda büyük ilgi görürken, Düzdaş’tan sonra Şiyar Perver sahne aldı.

Konsere çok sayıda Kürdün yanı sıra Ermeni, Keldani, Asuri ve Fransız katıldı.

Konser bitiminde festival komitesi sahneye çıkarak halkı selamlarken, CDK-F adına CDK-F dışilişkiler sözcüsü Ağit Polat, festivali sahiplenen, katılım sağlayan tüm halkın bu festivalde emeği olduğunu vurgularken, özellikle gençlere seslenerek, Fransa’da büyüyen yeni nesillerin kendi kültürleri etrafında buluşmalarının önemine vurgu yaptı.

Söz konusu çalışmaların devamını bu gençlerin getireceğine olan inancını ifade eden Polat, özellikle yaşanan savaş süreci nedeni ile festivali gerçekleştirme konusunda komite olarak gel-gitler yaşadıklarını ama festivalin amacına ulaşması, binlerin Kürt kültürü etrafında bir araya gelişinin sağlanması düşünüldüğünde Festivalin yapılmasının doğru bir karar olduğunu vurguladı.

Savaş sürerken, böyle bir festivalin ancak direnen gerillaya armağan edilebileceğini vurgulayan Polat, “Festival komitesi olarak bu festivali direnen gerillaya adıyoruz” dedi.

Polat, komitenin böylesi bir festivali gerçekleştirmekten onur duyduğu ve aynı zamanda bu ilkin devam etmesi kararı aldıklarını belirterek, genç kuşakları kendi kültürleri etrafında kenetlenmeye çağırdı.

Festivalin final konseri “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.