Paris Kürt Kültür Festivali’nde dengbêj divanı kuruldu

Kürdistan’ın maket versiyonu arasındaki çadırda kurulan dengbêj divanında kilamlar seslendirildi, geleneksel Kürt yemekleri tanıtıldı.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Kürdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kürdistan Sanat ve Kültür Derneği (ACK) ile Danielle Mitterrand Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Paris Kürt Kültür Festivali  kapsamında Pazar öğleden sonra dengbêj divanı kuruldu. Hozan Şemdin, Maruf, Elmas ve birçok Kürdistani sanatçı ve dengbêjin katıldığı divan, saat 14.30’da divan tanıtımı ile başladı.

Festival kapsamında Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi binasına Kürdistan’ın maket versiyonu arasında çadırda kurulan dengbêj divanı programına Paris Büyükşehir Belediyesi ve 10. Paris belediyesi belediye meclis üyeleri katıldı. Dengbêj geleneğinin temel parçalarının seslendirildiği divanda, genç TEV-ÇAND üyelerine de yer verildi.

Büyük bir ilgi gören dengbêj divanın bir parçası da Kürt yemeklerinin tanıtılması idi. Mehir, Gömme, Tirşik, çiğ köfte, şirani, kaz, tandır, kete ve daha birçok Kürt yemeğinin yer aldığı büfede geleneksel Kürt yemekleri tanıtıldı.

Kürdistanlıların yanı sıra ve Fransızların da büyük ilgi gösterdiği etkinlik, 18.30’a kadar devam etti. Ardından dengbêjlerin oluşturduğu govend ile etkinlik son buldu.

Bir haftasını geride bırakan festivalin önümüzdeki Çarşamba günkü etkinliği ise çocuk atölyesi. Ardından bir sonraki günlerde panel, fotoğraf sergisi ve final konseri ile 28 Mayıs günü son bulacak.