Paris'teki festivalde Dengbêj Divanı kuruldu

Paris 2. Kürt Kültür Festivali’nin 3'üncü gününde Dengbêj Divanı kuruldu.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Kurdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kurdistan Sanat ve Kültür Derneği (ACK) ile Danielle Mitterrand Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği, Paris, 10. Paris, Bobigny ve Sarcelles belediyelerinin destek verdiği 2. Paris Kürt Kültür Festivali kapsamında Dengbêj Divanı kuruldu.

Hozan Şemdin, Maruf, Tava Afrine, Diyar, Civan, hozan Serhat, Deza, Dida ve Piya ve TEV-Çand bünyesinde çalışan Kurdistani sanatçı ve dengbêjlerin katıldığı divan, Bobigny Belediye Başkanı ve CDK-F Eşbaşkanı'nın açılış konuşması ile start aldı.

Belediye Başkanı Abdel Sadi, "Kürt halkının kültürünün tanıtıldığı bir etkinliği bölgemizde gerçekleştiren CDK-F ve festival organizasyonuna teşekkür ediyoruz" dedi.

Festival kapsamında salon Kürtlerin kilim ve desenlerine büründü. Dengbêj geleneğinin temel parçalarının seslendirildiği divanda, genç TEV-ÇAND üyeleri de yer aldı. Etkinlikte Kürt yemekleri de tanıtıldı.

Festivalin 4 günü çocuklara ayrılmıştı. Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezinde buluşan çocuklar kendi kültürleri, dilleri ile desen yaptı, şarkılar söyledi. Oyunla Kürtçe öğrenen çocuklar, finalde ailelerine mini bir konser sundu.

Gecede 40 yıllık sanat yaşamını dolduran Hozan Maruf'a ödül verildi. Festival Komitesi adına Kürt Kadın Hareketinden Zozan Serhat ödülü takdim etti.