Qamişlo’da Kadın Edebiyatı ve Sanatı Festivali düzenleniyor

9.Kadın Edebiyatı ve Sanat Festivali, "Devrimci kadınlar özgürlüğü örüyor" sloganıyla Qamişlo'da başladı.

Cizîr Kantonu Kültür Kurulu'nun Hîlala Zêrîn Kadın Kültür Hareketi işbirliğiyle düzenlediği 9. Kadın Edebiyatı ve Sanat Festivali, Kürt, Arap, Süryani, Êzidî, Ermeni ve Çerkez halklarından çok sayıda yurttaşın katılımıyla başladı. 

Festival, "Devrimci kadınlar özgürlüğü örüyor" sloganıyla Qamişlo'daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenleniyor.

Bu yıl resim alanında 21 ressam 27 tabloyla katılırken, el sanatları bölümünde 11 grup ve 7 bağımsız kişi yerini aldı. 47 kadın kitabının sergilendiği festivalde, 20'si Arapça, 14'ü Kürtçe olmak üzere 37 adet edebi eser bulunuyor.

Saygı duruşuyla başlayan festivalde, Festival Hazırlık Komitesi üyesi Cizîr Kantonu Kültür ve Kurulu Eş Başkanı Feryal Îbrahîm ve Cizîre Kantonu Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Vîvian Beho’nu konuşmalarıyla başladı.

Daha sonra program sinevizyon gösterimiyle devam etti. Sanatçı Yasmîn El Esker’in Arapça şarkılar seslendirdiği festivalde şair Rûken Elîşêr Kürtçe, şair Feyrûz Reşik Arapça, şair Gebrîyêla Yûsif Süryanice şiirler okudu. Ermeni Artsax dans grubu da dans gösterisi yaptı.

Ardından bölge halklarının yöresel kıyafetleri sergilendi. 9’uncu Kadın Edebiyatı ve Sanat Festivali’nde sergiler ise, Cizîr Kantonu Kadın Meclisi Başkanı Evîn Paşo ve Cizîr Kantonu Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Vîvian Beho tarafından açıldı.

Akşam ise Tiyatro Okulu tarafından 'Hikayet Weten' adlı oyun ve 'Resayil Şengal' filmi gösterilecek.

Festivalin ikinci gün (son gün) programı yarın saat 16.00'da Mihemed Şêxo Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.