Reqa’da müzik dersleri

15 yaşındayken bir teneke, odun parçası ve misina ipiyle tanbur yaparak çalmayı öğrenen Ferhad Mele, şimdi Reqa’da müzisyenler yetiştiriyor.

Kobanêli Ferhad Mele, Reqa Kültür ve Sanat Merkezi’nde müzik aletleri dersi veriyor. Öğrenciler, hem teorik bilgi alıyor hem de enstrüman çalmayı öğreniyor.

15 yaşında bir teneke, odun ve misina ipiyle yaptığı tanburla ‘Bûkê Delalê’ parçasıyla müzik hayatına atılan Ferhad Mele, şimdi 45 yaşında. Tanbur, saz ve ud çalan Ferhad Mele, tecrübelerini yeni nesillere aktarıyor. Müzik eğitmeni Mele, 25 kişiye saz, tanbur ve ud dersleri veriyor. Müziğe tutkusunu ve bilgisini, öğrencileriyle paylaşarak müzikal yeteneklerini geliştiriyor.


MÜZİK ALETLERİNİ DE ANLATIYOR

Öğrencilere enstrümanları doğru şekilde çalmayı öğretmenin yanı sıra müzik aletlerinin tarihi ve kültürel önemini de vurguluyor. Öğrenciler, derslerde hem teorik bilgi hem de pratik beceriler kazanarak müziğe olan ilgilerini artırıyor. Ferhad Mele, öğrencilerine bireysel olarak ders vermenin yanı sıra grup dersleri de düzenleyerek onların birbirleriyle etkileşim içinde olmalarını sağlıyor. Bu sayede öğrenciler hem birlikte müzik yapmanın keyfini çıkarıyor hem de birbirlerinden öğreniyor.

SADECE GENÇLER YOK

Ferhad Mele’nin öğrencileri, aldıkları derslerle müziğine olan sevgilerini ve bağlılıklarını her geçen gün daha da pekiştiriyor. Öğrencileri arasında yetenekli gençlerin yanı sıra müziğe olan tutkusuyla yaşlılar da yer alıyor. Her öğrencisiyle birebir ilgilenen ve onların müzikal potansiyellerini ortaya çıkaran Mele’nin öğrencileri Kürt, Arap ve Çerkeslerden oluşuyor. Böylece kültürel kaynaşmayı da sağlıyor.