Sanat atölyesiyle arkadaşlarının anısını yaşatıyorlar

Maxmur’da bir grup genç kadın, arkadaşları Avyan Buldan’ın adını, emeklerini ve anısını yaşatmak için açtıkları Şehit Avyan Buldan Atölyesi’nde el sanatlarını yaşatıyor.

Sanat öyle bir çalışmadır ki, onunla duygularınızı, arzularınızı, kültürünüzü ve geleneğinizi yeni nesillere ifade edersiniz. Şehîd Rustem Cûdî Mülteci Kampı'nda (Maxmur) bir grup genç kadın da, arkadaşlarının anısını yaşatmak için Şehit Avyan Buldan Atölyesi bünyesinde el işleri yapıyor.

Biz de hem onları tanımak hem de sanatlarını ve çalışmalarını tanıtmak için atölyeye gittik. Burada üç genç kadın bizi karşıladı. Burada birlikte güzel vakit geçirirken biraz sohbet ettik.

Şehit Avyan Buldan Atölyesi çalışanlarından biri Mizgîn Kara. Botan yöresinde “cemedanî” olarak bilinen siyah beyaz kefiyesini yanına seren Mizgin Kara, keyifli bir şekilde atölyedeki çalışmaları hakkında bize bilgi veriyor. 

Mizgîn, 2018’den beri Maxmur Genç Kadın Hareketi (TJCM) çatısı altında Axîn Mahîr Dicle Meclisi olarak el sanatları çalışması kapsamında kefiye ördüklerini, bilezik yaptıklarını, eskilerden kalan mirası canlandırarak gençlere özel sanat icra ettiklerini söyledi.

ABLUKA NEDENİYLE İHRACAT DURDU

Mizgîn Kara, ilk olarak Şehit Axîn Genç Kadınlar Meclisi'nde günlük masraflarını karşılayabilmek ve yine ailelerine yardım edebilmek için el yapımı renkli bileklik yapmaya ve kefiye sarmaya başladıklarını belirterek, "Başlangıçta ihracat koşulları vardı ve burada yaptığımız ürünleri Avrupa'ya gönderebiliyorduk. Şimdi engellemeler ve abluka nedeniyle bu yol tamamen kesildi" dedi.

Arkadaşları Avyan Buldan'ın anısına açtıkları atölyede çalışmalarını sistemli bir şekilde yapabildiklerini söyleyen Mizgîn, şöyle devam etti: "Başlangıçta gençlik kurumunda bir araya geldik ve bu temelde çalışmalarımızı yürüttük. Ürünlerimize talep de vardı. Gençlerimizin dışarıda çalışmaktansa bulundukları yerde kendi geçimlerini sağlamalarını istedik. Bu temelde 2018 yılında atölyeyi açtık.”

AVYAN’IN ANISINI CANLI TUTMAK İÇİN

Mizgîn Kara, atölyeye ismini verdikleri Avyan Buldan’a dair de şunları söyledi: "Avyan Buldan, arkadaşımızdı, birlikte çalıştık. Maalesef beklenmedik bir zamanda kalp krizi geçirerek şehit oldu. Atölyeyle adını yaşatmak istedik. Atölyenin kapısını araladığımızda onun resmiyle karşılaşıyoruz, ruhen de her zaman bizimle. Çünkü bu emek, Avyan gibi arkadaşlarımızın emeğiyledir."

ANNELER İLGİLİ

Atölyede 5 genç kadın çalışıyor. Taleplerden yola çıkarak atölye binasını değiştirmişler. Daha geniş ve daha iyi bir mekan.

Kara anlatmaya devam ediyor: "Özellikle anneler bize çok ilgi gösteriyor, emeklerimizi unutmayın, diyorlar. Gençler de giydikleri geleneksel Kürt kıyafetlerine uygun olan siyah-beyaz kefiyeyi tercih ediyor. Yine Rojava Devrimi'nin sembolü haline gelen giysi ve takıları tercih ediyorlar.”

Mizgîn boncuklu, püsküllü ve normal örülen kefiyeleri yapabiliyor, bunları alıcıların taleplerine göre hazırlıyor. Bir kefiyenin kişinin talebine göre hazırlanması zaman aldığından bazen bir veya iki haftada bitirebiliyor.  

OLDUKÇA ESTETİK, DESENLİ BİLEKLİKLER

Mizgîn Kara ile sohbet ederken, sağında sürekli gülümseyen Şevîn Taş adlı başka bir çalışan, yanındaki arkadaşının koluna bileklik takıyor. Oldukça estetik ve farklı desenli bileklikler dikkatimi çekiyor. Yaklaşık 4 yıldır bileklik yaptığını söyleyen Şevîn’e dönüyorum. Şevîn, "Bilekliklerden kimisini kendimiz tasarladığımız şekilde yaparken kimisini de alıcının isteğine göre yapıyoruz. Bu bileklikleri sanal hesaplarımızda paylaşıyoruz ve bu şekilde birçok kişiye ulaşıyoruz. Bir yandan da kişilerin renk ve sembollerine göre bileklik ve kolyeler hazırlıyoruz" diyor.