Sanat ve sanatçı toplumdan uzaklaştırılıyor

Batman’da Yeni Sahne ve Van’da bulunan Tiyatro Mencal'de koronavirüs gerekçesiyle gösterimlere izin verilmemesinin çifte standart olduğunu söyleyen tiyatro çalışanları, sanat ve sanatçıların toplumdan uzaklaştırıldığını söyledi.

İBB Şehir Tiyatroları perdelerini geçtiğimiz hafta açtı. Ancak Kuzey Kürdistan’da bulunan ve Kürtçe tiyatrolar yapan sahnelerin ise salgın bahanesi ile açılmalarına izin verilmiyor. Batman Yeni Sahne’den Erdal Kaya ve Tiyatro Mencal’den Ferhat Demir tiyatro sahnelerinin açılmaması durumunda ortaya çıkan sorunları ve Kültür Bakanlığı’nın özelinde tiyatro alanına karşı tutumundan söz etti.

Tiyatro izleyenlerin sürekli büyük şehirlerde, büyük nüfusa sahip olduğu algısından kaynaklı İBB’ye izin verildiğini fakat kendilerine izin verilmediğini vurgulayan Kaya, "Batman’da ve çevre illerde de azımsanmayacak ve sürekli yenilenen yoğun bir izleyici kitlesi bulunmakta. Ama maalesef bunun görülmemesi veya görülmek istenmemesi tiyatro ile ilgili destek veya belirli olanakların, sadece büyük şehirlere sağlanmasına neden oluyor" dedi.

TİYATROLAR ZOR AYAKTA KALIYOR

Sanatın ve sanatçının son süreçte toplumun her alanından uzaklaştırıldığını sözlerine ekleyen Kaya, tiyatronun yaşaması için Kültür Bakanlığı’nın somut hiçbir adım atmadığına dikkat çekti. "Batman'daki özel tiyatrolar pandemi sürecinde olumsuz yönde çok fazla etkilendi" diyen Kaya, "Tiyatrolar şu süreçte ayakta kalmaya çalışıyor ve bunu ne kadar sürdürebilirler bilemiyorum. Sahneler kapanırsa, sadece tiyatro değil; bu sahnelerde düzenlenen konser, sinema gösterimleri, edebiyat söyleşileri de olumsuz etkilenecek. Tek beklentimiz, pandemi sürecinin en kısa zamanda bitmesi ve sahnelerimizi sağlıklı bir şekilde açmak" dedi.

VAN’DA SALGIN YENİ, OHAL ESKİ BİR UYGULAMA

Sanat faaliyetlerinin siyasal, politik ve Türkiye'nin ekonomik koşullarından uzun zamandır etkilendiğini söyleyen Aslan ise, iktidarın sanatla bağının çok zayıf olduğunu kaydetti. İBB’nin tiyatro gösterimlerini değerli gördüğünü ancak Kürt şehirlerinde tiyatro gösterimleri yapan salonlar için aynı hassasiyetin gösterilmemesini de manidar gördüğünü vurgulayan Aslan sözlerine şöyle devam etti: "Bölgede de uzun zamandır fiili bir OHAL uygulaması var ve bu nedenle kültürel ve sanatsal aktiviteler yapılamamakta ve izin verilmemektedir. Bölge insanı uzun zamandır sanat faaliyetlerinden uzak tutulmaktadır. Çok sıradan gerekçelerle konser, tiyatro gösterimi, sinema gösterimi, sanat günleri festivaller iptal edilmektedir.

Toplumun sosyal yaşam alanları gittikçe daraltılmaktadır. Dikkat ederseniz pandemi sürecinde en çok etkilenen alan kültür-sanat alanları olmuştur. Neredeyse artık toplum sanattan kopma durumuna itilmiştir. Her geçen gün toplumla sanat arasındaki makas açılmaktadır. Çok tehlikeli ve kabul edilemez bir durumdur."