‘Senin bayramını da sana zehir ederim’

MKM sanatçısı İsmail Doğan Kürt sanat ve kültürüne yönelik baskıların örgütlü Kürt sanatçılar için rutin olsa da artık daha da genişlediğini ifade etti. Özellikle bunların Kürt Dil Bayramı'na yakın yapılmasının ise tesadüf değil bilinçli olduğunu söyledi.

15 Mayıs’ta Kürt Dil Bayramı kutlamaları bile engellenirken bir yandan sanatçı Aynur Doğan’ın Kocaeli’nin Derince ilçesindeki konseri iptal edildi, daha sonra Amed Şehir Tiyatrosu’nun bu defa Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde oynayacağı Don Kixot oyununa yasak getirildi. Devam eden günlerde ise bu defa Metin-Kemal Kahraman konseri de Muş Valiliği tarafından yasaklandı.

ÖRGÜTSÜZ OLAN SANATÇILARA DA SIÇRADI

Kürtçe söylenen ve oynanan tüm kültür sanat etkinliklerine getirilen bu yasakları ANF’ye değerlendiren Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından heykeltıraş İsmail Doğan, bu baskıların kendileri için yeni olmadığını vurgularken yeni olan bir duruma da dikkat çekti: “Bu türden uygulamalar yeni değil. Özellikle MKM ve sanatçıları olarak bu tür durumları birçok defa yaşadık. Fakat burada yeni olan başka bir şey var. Daha önce bu baskılar daha örgütsüz olan ya da belirli bir örgüte bağlılığı olmayan ve de özellikle uzak durmaya çalışan Kürt sanatçılara karşı çok fazla uygulanan bir şey değildi. Mesela Aynur Doğan benim bildiğim ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyor. Ya da en azından bizim yaşadığımız kadar rutin olan bir şey değildi.” 

KÜRT'ÜN HER ŞEYİYLE BİR SORUNU VAR BU DEVLETİN

Daha önce bu tür baskıların daha çok örgütlü Kürt sanatçıların üzerinde yoğunlaştığını ifade eden Doğan, bu genişlemenin devletin topyekun olarak Kürtlerle sorunu olduğunu ortaya koyduğunu da söyledi: “Buradan şu noktaya varıyoruz. Böyle bir sanat biçiminin yürütülmesi, yani ben belirli bir kesime uzak dururum, sanatımı yaparım ve bir şekilde devlet de bana ilişmez gibi bakılan mantık çökmüştür. 

Devlet de aslında yeni bir şey söylüyor buna bağlı olarak: ‘Senin örgütlü de örgütsüz de hiçbir biçimde varlığını tanımıyorum’ diyor. Devlet tabii ki hep böyle bakıyordu ama bunu taktiksel olarak bugüne kadar çok fazla ön plana çıkarmamıştı. Sürekli ağızlarına pelesenk ettikleri şeyler vardır ya ‘Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yoktur. Bizim PKK’yle sorunumuz vardır’ diye. Bugün yaşananlar bunun hiç de böyle olmadığı gösteriyor. Tam olarak da Kürtlerle bir sorunu var. Kürt'ün diliyle bir sorunu var. Kürt'ün yaşam biçimiyle, her şeyiyle bir sorunu var bu devletin ve hedefi de tam olarak bunu yok etmek üzerine.” 

SANATÇILAR MÜCADELEYİ SAHİPLENMELİ

Yaşanan olayların Kürt Dil Bayramı’na denk gelmesinin de tesadüf olmadığını belirten Doğan, buna karşı yılmayacaklarının da altını çizdi: “Kürt Dil Bayramı'nda bunların olması da tesadüfi bir şey değil. Senin bayramını da sana zehir ederim diyor. Sen bayram falan da yapamazsın. 

Elbette buna karşı verilecek tepkinin örgütlü kültür ve sanat mücadelesi yürütmekten geçtiğini ifade ediyoruz. Ayrıca bunlar olurken MKM sanatçısı Dengbêj Xalide de evi basılarak gözaltına alındı, hala gözaltında, zaten gizlilik kararı da var dosyasında. Tutuklanabilir de, bırakılabilir de, henüz bilmiyoruz ama sonuç olarak şunu biliyoruz ki bu bir savaş politikasıdır. Sanatçılar bu konuda daha fazla ses çıkarabilmeli, mücadeleyi sahiplenebilmeli.”