Serxwebûn’un yeni sayısı çıktı

Aylık ideolojik-politik gazete Serxwebûn'un 462. Sayısı “Kasım Engin Yoldaşın anısı devrimci intikam yeminimiz olsun” manşeti ile çıktı.

Haziran ayı sayısı olarak okuyucu ile buluşan Serxwebûn’un ilk yazısında dünya, bölge ve Kürdistan'daki son gelişmeler ele alınıyor. Diğer yazılarda 27 Mayıs'ta Türk ordusunun hava saldırısı sonucu Behdinan'da şehit düşen PKK Merkez Komitesi Üyesi Kasım Engin, eyleminin 24. yıl dönümünde Zîlan-Zeynep Kınacı, PKK'nin 17 yıl önce gerçekleştirdiği 1 Haziran Atılımı, 7. yılını geride bırakan Gezi Direnişi, Zînî Wertê işgali ve ardından gelen işgal saldırısı ve koronavirüs salgını ile birlikte kapitalist sistemin daha net ortaya çıkan doğa-toplum karşıtlığı işleniyor.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın kaleme aldığı “Kapitalizme karşı mücadele en geniş cepheye kavuşmuştur” başlıklı yazıda koronavirüs salgını ile kapitalist sistemin toplum karşıtlığının çok daha iyi ortaya çıktığını belirterek şu ifadeyi kullanıyor: “Koronavirüs zamanında kapitalizmin bütün gerçekliğinin gö­rülmesi önümüzdeki dönemde halkların kapitalist moderniteye karşı mücadelesinin daha da yükseleceğini müjdelemektedir.” Bayık, yazısında Türk devletinin işgal saldırılarını, bunun karşısındaki gerilla direnişini, HDP'nin demokrasi yürüyüşü ile HDP'ye yönelik saldırıları ve birçok güncel konuyu da değerlendiriyor.

Başlığı manşete taşınan “Kasım Engin Yoldaşın anısı devrimci intikam yeminimiz olsun” yazısını da PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan kaleme aldı. Kalkan yazısında Kasım Engin'in en zor koşullarda keskin zekası ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle en zorlu devrimci görevleri başaran büyük bir devrimci önder olduğunu ifade ediyor. “Fırat’ın batısında, Maraş'ın Pazarcık ilçesinde doğan, oradan yurtdışına sürülmüş bir kişi olarak, yurtsever nasıl olunur? Devrimci nasıl olunur? Kürt varlığına özgürlük, eşitlik ve demokrasi çizgisinde nasıl sahip çıkılır, sorularına en doğru cevabı veren gerçeklik Kasım Engin gerçekliğidir” ifadesini kullanan Kalkan, Kasım Engin’in sosyalist kişiliğine de vurgu yapıyor ve Engin gerçeğini, Demokratik Ortadoğu Birliği’ni yaratma çağrısı olarak niteliyor.

“Zîlan gerçekliği Kürdistan’da zafer tarzının doğurucusu olmuştur” başlıklı yazıyı kaleme alan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Zilar Sterk, 30 Haziran 1996 yılında Dersim'de fedai eylem gerçekleştiren Zîlan-Zeynep Kınacı gerçekliğini değerlendiriyor. Zîlan'ın eyleminin Özgürlük Mücadelesi ve Kadın Özgürlük Hareketi açısından bir dönüm noktası olduğunun altını çiziyor. “Zîlan tarzı; doğru yaşamanın, doğru sevmenin, doğru savaşmanın, doğru iş yapmanın ve kesin sonuç almanın tarzı olmaktadır” diyen Zilar Sterk, Zîlan'ın eyleminin egemen erkekliği ve onun ordusunu hedeflediğini, Zilan'ın bir Kürt kadını olarak, özgür kadın duruşunun sembolü haline geldiğini vurguluyor.

1 Haziran Hamlesi’nin 17. yılı daha kapsamlı bir mücadeleye sahne olacaktır” başlıklı yazıda PKK'nin 1 Haziran 2004 ve 1 Haziran 2010 hamlelerinin değerlendiriliyor.

Önder Abdullah Öcalan'ın 4 Şubat 1997 tarihli “Geri yaşamın kaynağı geri ideolojilerdir” başlıklı çözümlemesinde, devrimci mücadelede ideolojik mücadelenin belirleyiciliğine dikkat çekiliyor. “İdeolojisiz insan hedefsiz, pusulasız ve mevzisiz birisi gibidir” diyen Önder Öcalan ideolojik mücadelenin bütün devrimci çalışmaların özü olduğunu ve ideolojik başarının, askeri, siyasi, diplomatik, toplumsal vb başarıları belirlediğini ifade ediyor. PKK'nin gücünü ideolojisinden aldığını ve PKK'de değer ölçüsünün emek olduğunu da vurguluyor.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Xebat Andok, 7. yılını geride bırakan Gezi Direnişinin açığa çıkaran konjonktürden, gezide yer alan kitlelerin profiline, Kürtlerin direnişe katılım düzeyinden, Rojava Devrimi'nin etkilerine ve Gezi direnişinin öğrettiği derslere kadar geniş bir perspektifle ele alıyor.  

“Zînî Wertê işgali ve ulusal birlik” başlıklı yazısında Nedim Seven, Qendîl bölgenin tarihinden toplumsal dokusuna, coğrafyasına, jeostratejik konumuna kadar ayrıntılı bilgiler veriyor.

KJK Koordinasyon Uyesi Zêrîn Ruken de yazısında Koronavirüs salgını ile birlikte daha da teşhir olan kapitalist sistemin toplum ve kadın karşıtı politikaları ve bunun karşısında kadın mücadelesinin ortaklaştırılmasının gereğine vurgu yapıyor.

Şehit Kasım Engin'in, şehit düşmeden kısa bir süre önce kaleme aldığı “Têkoşerekî sosyalîst: Bager Nûjiyan” başlıklı Kürtçe yazıda 14 Aralık 2018 tarihinde Medya Savunma alanlarına yönelik Türk devletinin saldırısında şehit düşen Alman Bager Nujîyan-Michael Panser Adlı PKK'li enternasyonlist devrimiciyi anlatıyor.

Linkler: http://serxwebun.org/

PDF: http://serxwebun.org/arsiv/462/files/assets/basic-html/index.html#1