TEV-ÇAND Avrupa: Feyzoyê Rizo nesiller arası köprüydü

Kürt kültür hareketi TEV-ÇAND Avrupa, Ermenistan’da hayatını kaybeden dengbêj Feyzoyê Rizo için başsağlığı mesajı yayınladı.

TEV-ÇAND Avrupa, 7 Kasım günü Ermenistan’da hayata gözlerini yuman dengbêj Feyzoyê Rizo için, dengbêjin vefatını “üzüntüyle” duyduklarını belirtti.

Mesajda,  “Sanatçı ve kültür savunucusu bir aileden gelen Feyzoyê Rizo, eski ve yeni nesil halk şarkıcıları arasında bir köprü gibiydi” denildi.

Dengbêjin, amcaları Mecidê Faris ve Şeroyê Biro ve sanatçı oğlu Titalê Feyzo ile şarkılar seslendirdiğini kaydeden TEV-ÇAND Avrupa, “Özgürlük hareketinin Kafkasya'dan geçişiyle birlikte Feyzoyê Rizo daha aktif bir şekilde stranlarını seslendirerek, Kafkasya sınırlarını aştı, ulusal etkinlikler ve kutlamalara katıldı” diye belirtti.

Dejgbêj Feyzoyê Rizo’nun ülkesi Kuzey Kurdistan’ı da yüksek bir moral ve iyi kalbiyle ziyaret ettiğine dikkat çeken kültür hareketi, mey ustası Egidê Cimo ile birlikte festival ve Newroz kutlamalarında sahne aldığını ifade etti.

Mesajda Feyzoyê Rizo için “Kültür Sanat Hareketimizin doğal bir üyesiydi ve özgürlük mücadelesine son anına kadar sadık kaldı” diyerek şunları ekledi:

“Aramızdan ayrılışı ile hem hareketimiz hem de köklü strajbêj kültürü temiz ve mütevazi bir üyesini kaybetti. Mütevazi kişiliği ile, özgün sanatı ile hep önemli bir değer olarak kalacak. Ailesi, sevdikleri ve Kurdistan halkının başı sağolsun.”