TEV-ÇAND’dan tecride karşı AP önünde eylem

Kürt Kültür ve Sanat Hareketi TEV-ÇAND, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu önünde tecride karşı bir eylem düzenledi.

TEV-ÇAND öncülüğünde gerçekleşen protesto eylemine, Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika’nın bir çok kentinden Kürtler ve dostları katıldı.

Saat 13.00’te sloganlarla başlayan eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar, TJKE, SKB ve Heyva Sor bayrakları taşındı. Luxemburg meydanındaki parkta yapılan eylemde, alanın etrafına açlık grevi eylemcileri ve Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken pankartlar asıldı.

Avrupa Birliği ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Öcalan ve diğer siyasi tutsaklara yönelik tecridin suç ortağı olduğu tepkisinin yer aldığı pankartlarda ayrıca, uluslararası kurumların sessizliğinin bozulması çağrısı yapıldı.

Alanın AP binasına bakan ön cephesinde, İmralı cezaevinde tutsak edilen Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın fotoğraflarının yer aldığı bir pankart göze çarptı. Pankartın üzerinde “İşkence ve tecrit insanlığa karşı suçtur. Sorumlusu Türk devletidir. Avrupalılar görüyor!” yazısı dikkat çekti.

Eylemde sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Tecrit sessizliğinizdendir”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî berxwedana dayikan” şeklinde sloganlar atıldı.

Eyleme çok sayıda Kürt sanatçı katıldı.  Sanatçılar arasında Xelil Xemgin, Seyitxan, Deniz Deman, Diyar, Kawa, Cewad Merwanî, Şemdin, Maruf, Sipan Xelat ve Amele de yer aldı.

Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a siyasi çözüm talebinin yükseldiği alanda, sanatçılar bir konser verdi.  “Hernepêş” marşı  ile başlayan konserde, tek tek sanatçılar mikronu alarak, diğer sanatçılar ve kitle ile birlikte bir çok şarkı seslendirdil.

Eylemciler adına Seyitxan bir açıklama yaparak, eyleme katılanları selamladı. Açlık grevlerine dikkat çekerek bu davanın kutsal olduğunu belirten Seyitxan, “Tecrit kırılmadan bu direniş bitmeyecek” dedi.  AP önündeki eylem sloganlarla son buldu.