'Tumac Salihi’ye verilen idam cezasına karşı sesimizi yükseltelim'

TEV-ÇAND ve NÇR, İran devletinin Sanatçı Tumac Salihi’ye verdiği idam cezasını kınadı, "En üst seviyede ses çıkaralım" dedi.

KÜLTÜR KURUMLARINDAN İDAMA TEPKİ

Doğu Kurdistan Kültür Merkezi (NÇR) ve Kültür Hareketi (TEV-ÇAND), İran devletinin Lorîstanlı Sanatçı Tumac Salihi’ye verdiği idam cezasına karşı ortak açıklama yaptı.

Açıklamada "İran devleti tarafından Sanatçı Tumac Salihi hakkında verilen idam cezası kararını kınıyor, uluslararası toplum ve kurumlardan bu karara karşı seslerini en üst seviyeye çıkarmalarını talep ediyoruz" denildi.

'BU CEZAYA İZİN VERİLİRSE DEVAMI DA GELECEK'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Bilindiği üzere İran halkları, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganları eşliğinde kadınlar ve halkların özgürlüğü için bir devrim başlattı. Bu devrim, kısa bir sürede tüm dünyada büyük bir yankı uyandırdı. İran devleti ‘Jin, Jiyan, Azadî’ eylemleri sürecinde İran halklarını katletmeye devam etti.

İran rejimi, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ eylemlerinde birçok sanatçı, aydın, aktivist ve tanımış şahsiyeti gözaltına aldı ve birçok kişiyi de katletti. İçeride ve dışarıda halk, dini rejimin baskı ve tutuklamalarına karşı ayağa kalktı ve her yeri isyan alanına dönüştürdü. Genç sanatçı Tumac Salihi İran’da gelişen eylemlerin sembolü ve gençler için güç kaynağı haline geldi. Ancak Tumac Salihi, İran rejimi tarafından gözaltına alındı ve şimdi de ölüm cezasına çarptırıldı! TEVÇAND ve NÇR olarak, Tumac Salihi’ye uygulanan bu insanlık dışı cezanın kaldırılması için tüm siyasi, sosyal ve kültürel kurumları, seslerini her yerde duyurmaya çağırıyoruz. Çünkü bu cezaya izin verilirse sanatçı Saman Yasin ve daha pek çok kişi idam edilecek.

İran devleti, uluslararası toplum ve insan hakları kurumlarının sessizliğinden cesaret alıyor.”