Uluslararası Kürt PEN, 10’uncu kongresini yaptı-YENİLENDİ

Uluslararası Kürt PEN, 10’uncu kongresini Almanya’nın Oldenburg kentinde gerçekleştirdi. Kongre üç gün sürdü.

Kongre, Kürdistan’ın dört parçası ve diasporadan 100 aydın ve yazarı bir araya getirdi. Kongrede Kürt ulusal birliğine her zamankinden daha fazla aciliyet duyulduğuna vurgu yapıldı.

Kongrenin birinci gününde konukların tanışması ve çeşitli sunumlara yer verildi. İkinci gününde çalışma ve faaliyet raporunun yanı sıra mali raporlar okundu.

Raporlar, değerlendirme ve tartışmalardan sonra oylandı ve kabul edildi.

YÖNETİM ÜYE SAYISI 15’E ÇIKARILDI

Daha sonra Kürt PEN’in tüzüğünde değişiklik üzerinde tartışmalar yürütüldü. Tüzükte iki maddenin değiştirilmesi önerildi.

Bu çerçevede Kürt PEN yönetimi, toplam 15 üyeye çıkarıldı. Bunların 9’u asil, 6’sı yedek olacak. İkinci maddedeki değişiklik ile de eşbaşkanlık sisteminin iki dönem ile sınırlı tutulması kararı alındı. Bir dönem ara ile aynı kişiler yeniden seçilebilir. Kongre her üç yılda bir yapılacak.

ONURSAL BAŞKANLAR

Kongrede Berivan Dostki ve Şerzad Hesen Kürt PEN’in onursal başkanlığına seçildi.

Kongrenin diğer bölümlerinde planlama yapıldı. Bunların başında dil ve edebiyat alanında uluslarası muhattap ve çevrelerle ilişkilerin geliştirilmesi geliyor. Diğer planlamalar şöyle sıralandı:

-Dil, edebiyat ve kültür alanında konferans ve toplantıların organize edlmesi.

-Kürdistan’ın şartlarının uygun olan parçalarında çalışmalar yürütülmesi, konferans ve toplantılar yapılması.

-Uluslararası barış faaliyetlerinin takip edilmesi ve katılım sağlanması.

-Yıllık olarak yapılan Uluslararası PEN’in kongrelerinde temsil sağlanması.

10’uncu kongrede yönetim için bileşimin yaklaşık üçte birinin aday olması dikkat çekti. PEN yöneticileri, bu durumu oldukça olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Kürdistan’ın genel durumu üzerine yapılan tartışmalarda, özellikle seçimlerde kadının yerinin daha da net ve belirgin kılınmasına vurgu yapıldı.

Kongreye bir çok PEN örgütünden mesajlar gelirken, Alman PEN’i temsilci düzeyinde katıldı.

Almanya Kürt Enstitüsü ve Kürdistan Öğretmenler Birliği de kongreye temsilci gönderdi.

Kongrede Kürdistan’ın çok dilliliği, çok diyalekte sahip oluşu, çok dinlilik ve çok partililiği bir zenginlik olarak görüldü. Çalışmalarda tüm dialektlere yer verilmesinin önemi vurgulandı.

Kongrede ayrıca sömürgeciler tarafından yaratılan bölünmüşlüğün bir avantaja dönüştürülmesi gerektiği ifade edilirken dil ve lehçelerin birer köprüye dönüştürülmesi gerektiği kaydedildi. Bununla birlikte farklılıkların daha ortaklaşmış bir ulusal kimliğe ulaşma aracına dönüştürülebileceği üzerinde duruldu.

KÜRT EDEBİYATI SİYASETTEN SOYUTLANAMAZ

Kongre sonuç bildirgesinde Kürt edebiyatının siyasetten soyut olarak ele alınamayacağı, angaje ve içiçe olduğu kaydedildi.

Ek olarak, “Kürdistan’ın siyasal kaderi ve güncel durumu ile dil ve edebiyatı birbirinden ayrı değerlendirilemez” denildi.

Kürt dil ve edebiyatının gelişmesinin Kürt siyasetinin gelişmesi ile bağlantılı olduğuna dikkat çeken kongre bileşenleri, savaşın Kürt halkı, dili, edebiyatı ve kültürü üzerindeki tahribatlara işaret etti.

Kürt PEN’in misyonu Kürdistan’da ki savaşı değerlendirmek olmasa da savaşın Kürt halkının, dilinin, edebiyatının ve kültürünün üzerindeki tahribatıyla ilgilidir. Bunun edebi, sanatsal ve uluslararası alanda temsilinin yapılması, ulaştırılması ile ilgilidir.

Kürt kadının “savaş alanında düşmana karşı gösterdiği kahramanlık ve detansı direnişin başlıbaşına bir aydınlanma ve edebiyat olayı” olduğuna vurgu yapan kongre, Kürtler arasında tolerans, tahammül ve birbirini kabul kültürünün daha da geliştirilmesinin önemini dile getirdi.

Kongrede seçimler sonrası Kürt tarihi, dili ve kültürü konulu paneller düzenlendi.

Yönetim toplantısı sonrası Kürt PEN eşbaşkanlığına Sami Tan ve Aslıhan Yıldırım seçildi.