UNESCO Liverpool’u Dünya Mirası listesinden çıkardı

Zengin bir müzikal geçmişe sahip olan ve Beatles’in doğum yeri olan Liverpool artık Dünya Mirası değil.

Unesco, sanayi çağının bu sembolik İngiliz limanının özgünlüğünü yitirdiği kanaatine vardı. Sanayi çağının bu sembolik İngiliz limanı aşırı yeniden imar planlarını kurbanı oldu.

Kararı eleştiren İngiltere hükümet sözcüsü, "Limanların tarihte oynadığı önemli rol göz önüne alındığında, Liverpool'un hala Dünya Mirası statüsünü hak ettiğine inanıyoruz" dedi.

Çin'in başkanlık ettiği UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nden on üç delege, 2004'te sınıflandırılan limanın notunun düşürülmesi yönünde oy kullandı. Komitenin 5 üyesi de karşı oy kullandı. Notun dürülmesi için gereken üçte ikilik çoğunluk sağlandı.

Böylece Liverpool, 2007'de Umman'daki Arabistan Oriksi Barınağı ve 2009'da Dresden'deki (Almanya) Elbe Vadisi ile ilgili benzer kararlardan sonra bu kaderi yaşayan üçüncü bölge oldu.

Unesco komitesi, çok yüksek binalar ve yeni bir futbol stadyumu da dahil olmak üzere liman için yeniden imar planlarının, mirasa "geri dönülemez şekilde zarar vereceğini" belirtti.

Milyonlarca İrlandalı ve İngiliz göçmenin yanı sıra Afrikalı kölelerin de çıkış yeri olan liman, zengin bir müzik mirasına sahip. Bu kent aynı zamanda Beatles'ın da doğum yeri olma özelliğini taşıyor.

UNESCO 2012’den beri tehdit altında olan limanın korunması için hükümetten sağlam garantiler istemişti. Ancak UNESCO’ya göre geliştirme projeleri, özgünlüğünü kaybetme noktasına kadar devam etti.

UNESCO Everton futbol kulübü için hükümet tarafından herhangi bir kamu soruşturması yapılmadan onaylanan yeni stadyumunun Unesco'nun hedeflerine tamamen aykırı olduğu tepkisinde bulundu.