‘Zeytin Felaketi’ kitabıyla toprağı işgal edilenlerin sesi oldu

İşgale tanık olan Efrînli Şehnaz Zîyad, dili, kimliği ve kültürü tanınmayan Efrînli halkın geçmişten günümüze kadar bu soykırıma karşı olan direnişini ‘Zeytin Felaketi’ kitabıyla kaleme aldı.

Bir halkı anlatabilmek için tarihin sayfalarını geri çevirmenin öneminin farkına varanlardan biri de Şehnaz Zîyad. Türk devleti tarafından toprağı işgal edilen Şehnaz, halkının acılarını yazdığı kitapla dünyaya duyurmak istiyor. Halkın soykırıma karşı yıllardır vermiş olduğu mücadeleyi anlatmayı amaçlayan Şehnaz, Arapça olan kitabı 2018 yılında yazmaya başlayan ve sadece Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesini anlatmadı. 19 Temmuz Rojava Devrimi öncesi Efrîn halkının yaşamı, Baas rejimin Efrîn’e dönük soykırım planı ve sadece bir ticari mekân olarak değerlendirmesini yazdı.

2020 yılında kitabını tamamlayan Şehnaz, Kürt halkının gerçekliğin,, Efrîn halkın tüm asimilasyon politikalarına rağmen özünü nasıl koruduğunu, Suriye kriziyle Efrîn’de yaşanan atmosferi ve Efrîn’de özgür bir yaşamın inşasını dile getirdi. 20 Ocak 2018 yılında Türk devleti işgaline birebir şahit olan Şehnaz, sadece yaşadıklarını değil, Basûdê narlarının, zeytin ağaçlarının kesilip, yakılmasını, Eyn Darê’de olan tarihi eserlerin talanını, Kawayê Hesinkar Kavşağı’nın devrilmesini ve mazlum bir halka karşı işlenen insanlık suçlarını da yazdı.

SAVAŞIN TAHRİBATINI YAZDI

4 çocuk annesi olan Şehnaz, çocukların neden saklambaç oynamadığını onun yerine canını kurtarmak için uçaklar altında oradan oraya koşuşturduğunu hep sordu kendisine. ‘Savaşın ne olduğunu değil, yaşamı sevmenin ne olduğunu öğrenmelidir çocuklar’ diyor Şehnaz. Çocuklarının gözünde yaşadıkları acıyla da yola koyulan Şehnaz, savaşın çocuklar üzerindeki tahribatını derinlemesine ele alıyor. Yaşamak isteyen bir halkın öldürülmesine, çocukların umutlarının katledilmesine, bir halkın dilinin yok edilmesine başkaldırdı Şehnaz. Tarihe bir belge bırakmak isteyen Şehnaz, her bir roman, hikâye ve öyküde olması gereken hayallerden kaçınarak hakikati yazdı. Beynin ve kalbin düşündüğünü parmaklarına aktardı ama bir kelime bile eksik kalmasın diye birçok kez bir sayfayı baştan sona sildi, tekrar yazdı ve sadece hakikati anlatmak istedi. Efrînli kadınların direnişine ise özel bir bölüm ayıran Şehnaz, seferber oldu ki tanıdığı ulaşabildiği her bir kadının hikayesine kitabında yer verebilsin. Yazarlığa yeni adım atan Şehnaz’ın ilk denemesi olan ‘Zeytin Felaketi’ adlı kitabında bir halka dönük gerçekleştirilen saldırının vahşeti, şiddeti, acımasızlığı anlattı.