353 STÖ: İşgal hemen durdurulmalı!

353 sivil toplum örgütü, ortak deklarasyon yayımlayarak, Rojava'ya dönük işgalci saldırıların hemen durdurulması ve müzakere yöntemine geçilmesi gerektiğini belirtti.

Kürdistan'ın 21 ilinden 353 sivil toplum örgütünün imzasını taşıyan “Savaşa karşı barış” başlıklı deklarasyon, Amed'de Demir Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya HDP Amed Milletvekilli Saliha Aydeniz ile STÖ temsilcileri katıldı. 353 STÖ adına hazırlanan deklarasyon Kürtçe ve Türkçe olarak okundu.
Eğitim Sen Diyarbakır 3 Nolu Şube Eşbaşkanı Belgin Gülben, Kürt meselesinin savaş ve şiddet ve 'güvenlikçi' politikalarla çözülemeyeceğini belirtti.

‘SALDIRANLAR IŞİD'İ ARATMIYOR!'

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgalci saldırıyı “barış kentlerine saldırı” olarak değerlendiren Gülben, “IŞİD gibi insanlık dışı bir örgüte karşı halklar omuz omuza vererek bu örgütü bertaraf etmiş ve bu kentler eş temsiliyet ve özerk yönetim anlayışı ile güvenin, istikrarın ve barışın kentleri olmuştur" dedi.
Gülben, yüzlerce sivilin bu saldırılarda yaşamını yitirdiğini söyleyerek, "Bölgeye giren ÖSO gruplarının Efrîn’de olduğu gibi IŞİD’i aratmayan savaş suçları işlediği, yağma ve talana başvurduğu, kadınları taciz ettiği, başta kadın ve çocuklar olmak üzere sivillere yönelik ciddi tehdit oluşturduğuna dair görüntü ve iddialar bütün dünya basınında geniş yer bulmaktadır. Yine bölge halkları tarafından bitme noktasına getirilen İŞİD tehdidinin yeniden hortlaması riski tüm dünyada derin kaygı yaratmaktadır” dedi.

'İŞGAL DURMALI, MÜZAKERE YAPILMALI'

Gülben, şunları söyledi: “Sorunun şiddet ve güvenlik odaklı politikalarla çözülemeyeceğini bir kez daha kamuoyu ile paylaşma gereği duyuyoruz. Bu şekilde Kürt meselesinin çözülemeyeceğini, bu yöntemlerin halklarımızın arasına kin ve nefret tohumlarını ekmekten başka bir işe yaramayacağını çok iyi biliyoruz. Bizler emek barış ve demokrasi bileşenleri olarak, derhal Suriye’deki işgalin durdurulmasını ve savaşın bitmesini, akabinde Kürt meselesinin barış ve müzakere yöntemleri ile çözülmesini talep ediyoruz.

'ÇÖZÜM İÇİN HEMEN HAREKETE GEÇİLMELİ'

Bu coğrafyadaki savaşın son bulması, Türkiye’nin savaştan ve şiddet politikalarından vazgeçip barışçıl tercihleri devreye koyması ile daha da mümkün hale gelecektir. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası toplumu ve tüm aktörleri acilen insani felaketlerin daha büyümesine mahal vermeden, barışçıl çözüm için harekete geçmeye, Kürt meselesinin istismar edilmeden demokratik yollardan çözümüne katkı sunmaya, Suriye’de devam eden savaş sürecinin bitmesi ve Suriye halklarının demokratik bir Anayasa etrafında buluşması için kolaylaştırıcı rolünü oynamaya davet ediyoruz.”