Çemişgezek korucularından ‘ezeriz‘ tehdidi

Çemişgezek’ten geldiklerini belirten korucular, Mazgirt ilçesine bağlı Beroç köyünde yaşayan köylüleri, “ Siz bizimle uğraşamazsınız, biz istediğimiz zaman ezeriz. Buraya yerleşeceğiz” diyerek tehdit etti.

Dersim’in Çemişgezek ilçesinden Mazgirt Beroç (Dallıbel) köyü merasına gelen köy korucularının, köylüleri tehdit ettiği belirtildi.

Beroç köyünde yaşayan ve korucular tarafından tehdit edilen Faik Şahan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi’ne başvurdu.

Korucuların köylüleri tehdit etmesine ilişkin İHD Dersim Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi.

 Dersim’de uzun bir süredir koruculuk sisteminin sürdüğünü ve bölge halkının üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getiren İHD Dersim Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Agit Aral, koruculuğun halk için büyük bir tehlike arz ettiğini söyledi. Aral, “İktidar destekli yargıyı kendine kolaçan eden bu güçler köylerde, mezralarda halk üzerinde büyük bir tehdit unsuru haline gelmiştir” dedi.

KÖYLÜLER TEDİRGİN

Mazgirt’in Beroç köyünde yaşayan Faik Şahan, geçtiğimiz günlerde mera alanından geçtiklerinde alanda iş makinalarının çalıştığını söyledi. İş makinalarının bulunduğu alana gittiklerini ve orada bulunanların Çemişgezek’ten gelen köy korucuları olduğunu belirtti. Şahan, “İsimlerini sorduğumuzda Ağa Yıldırım ve Nurettin Akpolat olarak kendilerini tanıttılar. Bu şahıslar mera alanına yerleşeceklerini söylediler. Köy halkının rızası olmadan köye yerleşemeyeceklerini kendilerine ifade etmemize rağmen bizleri tehdit ederek ‘Siz kim oluyorsunuz? Bize engel olabilir misiniz?’  dediler. Bunlara öncülük yapan kişi de köyüne bağlı Mirella (Uğurlar) mezrasında yaşayan Ali Gördoğar’dır. Tüm köy halkı bu korucular yüzünden tedirgin ve kendilerini baskı altında hissediyorlar” dedi.

‘İSTEDİĞİMİZ ZAMAN EZERİZ' TEHDİDİ

Şahan, Yıldırım ve Akpolat isimli korucuların kendilerine, “Daha önce muhtarın şikayetine takipsizlik kararı verildi. Boşuna uğraşıyorsunuz; savcımız, hakimler, askerlerimiz var. Siz bizimle uğraşamazsınız, biz istediğimiz zaman ezeriz. Buraya yerleşeceğiz” dediklerini ifade etti.