Çiyako: Rojhilat halkı 1999'daki mücadele ruhu ile eylemlere katılmalı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun 22. yıldönümüne ilişkin konuşan PJAK Meclis Üyesi Ehwen Çiyako, İran ve Rojhilat halkının 1999 yılındaki mücadele ruhu ile eylemlere katılması gerektiğini belirtti.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Meclis üyesi Ehwen Çiyako, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat uluslararası komployu ve Rojhilat halkının o dönemki başkaldırısını değerlendirdi. Rojhilat parçasındaki Kürt halkının İran İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşundan önce de işgalcilere karşı büyük bir mücadele verdiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Çiyako, "Kürt halkı Rojhilat'ta 1979 yılından 1990'lı yıllara kadar büyük bedeller ödedi. Fakat öncü bir liderleri ve o dönem siyaset yapan partilerin eksikliğinden dolayı maalesef bir sonuca ulaşamadılar. Bunun sonucunda 2 nokta öne çıktı. Bir taraftan İran rejimin baskıları, diğer taraftan ise halk umutsuzluğa kapılması. Fakat bununla birlikte gençler ve öğrenciler de yeni mücadele yöntemleri için bir arayışa girmişti.

O dönem önderlik de Rojhilat'ta mücadele ve çalışma yürütme gayretindeydi. Bunun sonucunda 90'lı yıllarda Apocu hareketin tohumları Rojhilat'ta da ekildi. Şüphesiz MED TV'nin açılması Rojhilat halkı üzerinde büyük bir etki yarattı. Çünkü hem halk bu şekilde Rêber Apo'yu iyi tanıdı, hem de Apocu hareket Rojhilat gerçeğini gördü. Rojhilat gençliği umudu Rêber Apo'nun felsefesinde gördü ve gerilla saflarına katıldı" diye konuştu.

HALK EYLEMLERİ TÜM ROJHILAT ŞEHİRLERİNE YAYDI

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın uluslararası komplo sonucu Türkiye'ye teslim edildiği 15 Şubat 1999 yılında Rojhilat halkının ayaklandığını hatırlatan Çiyako, şunları belirtti: "Rojhilat halkı uluslararası komploya tepki vererek bir taraftan Rêber Apo şahsında ortaya çıkan umuda sarıldı, diğer yandan ise komploculara olan kinlerini gösterdiler. Yine İran devletine de 'Ben hala ayaktayım' mesajı verdi. 15 Şubat komplosunda Rojhilat halkının Rêber Apo'ya sahip çıkması her yerden daha farklıydı.

Rojhilat'ın tüm şehirlerinde halk alanlara çıktı ve yurtsever bir tavırla hareket etti. Rojhilat'ta devrimci bir atmosfer yaratıldı. İran rejimi Rojhilat halkının isyanını bastırmak için saldırı üstüne saldırı yaptı. Bu saldırılarda çoğu Sine şehrinden 50 kişi şehit düştü. Fakat isyanı bastırmayı amaçlayan İran rejiminin amacı ters tepti. Rejimin saldırısı Rojhilat halkının Apocu harekete katılmasının altyapısını hazırladı.

Rojhilat halkı 1999 yılında Rêber Apo'ya devrimci bir ruhla sahip çıktı. Bugün yine aynı direniş ruhunu düşmana ispat etmeli ve 'Biz bir ulusuz, birlikte ağlayıp, birlikte gülüyoruz' demelidir. Düşmana açık bir şekilde ‘öncülerimiz ve liderimiz değerlerimizdir. Ülkemizi işgal ederek, devrimci ve ulusal duygularımızı parçalayamazsınız’ demeli. Devrimci halk ruhu ile Kürdistan işgalcilerinden hesap sorulmalı. Ulusal ve devrimci bir ruh ile Rêber Apo ve Kürdistan'ın özgürlüğü için mücadele edilmeli."

PJAK'IN KURULMASININ ARDINDAN ROJHİLAT'TAKİ KARAMSAR TABLO DEĞİŞTİ

Özgürlük hareketinden önce İran rejiminin Rojhilat halkı üzerinde büyük bir baskı kurduğunu, halkın ise umutsuz olduğunu hatırlatan Çiyako, PJAK'ın kurulmasının ardından bu karamsar tablonun değiştiğini, halkın kurtuluş için mücadele ettiğini ve Kürdistan'ın diğer parçalarına da sahip çıktığını ifade etti.

Rojhilat'taki Kürt halkının taleplerinin tamamen önüne geçtiğini düşünen İran devletinin bugün her dönemden daha fazla Kürt halkının kurtuluş iradesi ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Çiyako, "Rojhilat ve İran halkının Rêber Apo'nun çözüm modeli olan Demokratik konfederalizm sisteme herkesten daha fazla ihtiyacı var. Rêber Apo Kürt halkı ve zulüm gören diğer halklar için böyle bir sistem geliştirdi" dedi.

RÊBER APO EZİLEN TÜM HALKLARIN LİDERİDİR

Konuşmasının sonunda herkese Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a sahip çıkma çağrısında bulunan Ehwen Çiyako, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Komplonun 22. yıldönümünde Rojhilat halkı etkili bir şekilde Rêber Apo'ya sahip çıkacak ve "Dem, dema azadiyê ye" ile "İdama hayır, vakit demokrasi vakti" hamleleri çerçevesinde mücadelelerini daha da yükselteceklerdir.

Şu an Rêber Apo'nun özgürlüğü için başlatılan kampanya yürürlükte. Rojhilat ve İran halkından istenen şey, yapılan tüm eylemlere aktif bir şekilde katılmak ve özgünlükleri çerçevesinde eylemler düzenlemek. Şüphesiz Rêber Apo nasıl Kürt halk lideri ise, diğer ezilen halkların, kadınların ve mazlumların da lideridir. Çünkü mücadele tarihi ve projesi ezilen halkların ve kadınların kurtuluşu içindir. Bu yüzden Rêber Apo'nun özgürlüğü ezilen tüm halkların özgürlüğü demektir."