İHD Amed, Balyeci'nin akıbetini sordu

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, 1996 yılında gözaltına kaybedilen Fahriye Balyeci’nin akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla olarak sürdürdükleri eylemlerinin 651’inci haftasında online açıklama yaptı. Bu haftaki açıklamada 26 Eylül 1996'da Amed'de sebze hali civarında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Fahriye Balyeci’nin hikayesine yer verildi. Balyeci’nin hikayesini İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu (YK) Üyesi Derya Yıldırım anlattı.

BALYECİ'NİN HİKAYESİ

Amed'in Hazro ilçesinde yaşayan evli ve beş çocuk babası olan Balyeci’nin PKK’ye katılan kardeşinden dolayı sürekli Hazro Jandarma Komutanlığı’na çağrıldığını ve ajanlık dayatmasına maruz kaldığını ifade eden Yıldırım, Balyeci’nin 1994 yılında aynı sebeple 45 gün boyunca gözaltında tutulduktan sonra tutuklanarak 19 ay cezaevinde kaldığı bilgisini paylaştı. Balyeci’nin tahliye olduktan sonra uzun bir süre jandarmanın takibinde olduğunu aktaran Yıldırım, Balyeci’nin Amed Yenişehir ilçesinde bulunan sebze hali yakınlarında gözaltına alındığını ifade etti. Yıldırım Balyeci’nin gözaltına alınarak kaybolma sürecini şöyle anlattı:

 “Ertesi gün ailesi Fahri'yi aramaya başladı ve eski sebze hali civarında gözaltına alındığını öğrendi. O dönem kaybedilmekten korktuğu için ismini vermek istemeyen bir kişi, Fahri’yi Diyarbakır’da JİTEM’de gördüğünü, bazen gözleri bağlı bazen de açık bir şekilde ayakta bekletildiğini ve işkence gördüğünü anlattı.

 Bunun üzerine Fahri'nin gözaltına alındığından emin olan ailesi Hazro Kaymakamlığına, Savcılığa, Jandarma Komutanlığına ve Diyarbakır DGM Savcılığına başvurdu ancak hiçbir kurumdan yanıt alamadı. Bunun üzerine Fahri Balyeci’nin büyük kardeşi Abdurrahman Balyeci 1 Kasım 1999’da İHD’ye başvurdu. Ocak 2012'de Diyarbakır’ın Sur İlçesinde bir dönem cezaevi olarak kullanılan ve JİTEM’in merkezi olarak bilinen İçkale mevkiinde başlatılan kazılarda insan kemikleri bulunması üzerine, Balyeci ailesi yeniden İHD'ye başvurarak DNA testi yapılması talebinde bulundu. Fahri Balyeci'den 26 Eylül 1996'dan beri haber alınamadı.”