İmamoğlu: Bu haksızlık demokrasiye yapılmıştır

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gasp edilen belediye eşbaşkanları ile  Ahmet Türk ve Selçuk Mızraklı ile görüştü. İmamoğlu, "Bir an önce bu yanlıştan dönsünler. Size yapılan haksızlık ülkenin demokrasisine yapılmıştır” dedi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu Amed'de AKP/MHP iktidarı tarafından gasp edilen  Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ile bir araya geldi. 

Ziyarette konuşan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, “İstanbul’daki seçim sonucu bizde umudu büyüttü. Ama 19 Ağustos’ta bir darbe yaşandı. Buna karşı beraber yürümeliyiz. Buraya gelişiniz bizim için bir ışıltı ve güçtür. Beraber yürüyeceğiz” dedi. 

‘YOĞUN BİR MÜCADELEYİ BİR ARADA VERMELİYİZ’

Birlik ve dayanışma mesajı veren İmamoğlu ise şöyle konuştu: “Zorluklar var. Ülkemiz hep birlikte zorlukları aşacaktır. Her zorluk bize başka bir fırsat doğurabilir. Bunu yaşadık. 31 Mart ve 23 Haziran sürecinde bizlere, demokrasiye yaşatılanlar, bir nevi darbe, Türkiye’ye başka bir fırsat kapısı açtığını hep birlikte gördük. Birleşme, barışma, hissetme gördük. Ahmet abi bir tecrübe abidesi. Pek çok zorluğu yaşamış biri. Her zorluğun önümüze bir fırsatın doğurabileceğini gördük. Bu bir siyasi kaynaşma değil. Bizim bunu hak, hukuk ve adalet buluşmasına dönüştürmemiz gerekiyor. Biz demokrasiye çok inanıyoruz. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Bu kavramların varlığını pekiştirmek adına yoğun bir mücadeleyi bir arada vermeliyiz. Manevi anlarımız oluyor. Her anımızı bir arada başarıyoruz” dedi.

İmamoğlu, HDP’li belediyeleri ziyaret etmeyi kayyum atamaları öncesinde planladıklarını belirterek, “Günler öncesinde sizi ziyareti planlamamıza eklemiştik. Ama böyle bir ziyaret oldu. Biz ziyareti düşünürken, Ahmet başkanımızla böyle bir tanışma fırsatımız oldu. Başka bir fırsata döndürmeliyiz. Biz aslında Diyarbakırlılara değil, demokrasi sesini İstanbullulara duyuruyoruz. 82 milyon insanın yaşadığı bu coğrafyada demokrasiyi var etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘SİZE YAPILAN HAKSIZLIK DEMOKRASİYE YAPILMIŞTIR’

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kayyum tehditlerini hatırlatan İmamoğlu, “Evrensel değerleri içinde hissetmeyen insanlar, siyasi yapılanmayı araçtan öte amaca çevirenler, hataları ülkeyi bu günlere taşıdı. Biz o yollara girmeyiz. Burada olmamızın tek sebebi size güç olmaktır. Yarın sizin belediyenize diyorlar. Kendi adıma kaygı zerre kadar duymam. Kaygımız ülkenin demokrasisine verilen zarar. Bu zaman başka sorunları çözemeyiz. Demokrasi güçlensin, yerel yönetimler yarışsın. İnanın bu coğrafyadaki tüm sorunları aşarız. İstanbul’daki 16 milyon insandan size selam getirdim. Ülkenin her yerinden insanının birleşip buluştuğu yerden size selam getirdim. Umut ederim bu hukuksuzluğa son verirler. Bu sürecin ne kendilerine, ne iktidarlarına zerre kadar faydası yok. Ülkeye milletimize yok. Bir an önce bu yanlıştan dönsünler. Size yapılan haksızlık ülkenin demokrasisine yapılmıştır” dedi.

'ORTAK DEĞERLER ETRAFINDA BULUŞMALIYIZ'

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ise CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun hükümete yönelik “Freni patlamış bir araba” söylemlerini hatırlatarak, “Evet gerçekten freni patlamış bir araba. Hep birlikte bunun önünde bir set oluşturmalıyız. Ortak değerler etrafında halklarımızın buluşmasını istiyoruz. Kürt halkı, Türk halkıyla iradesini birleştirmiştir. Birlikte yaşam talebini vermiştir. Birileri demokrasinin bütün olanaklarını ortadan kaldırmaya yönelik farklı bir çalışma içindedir. Dünyada milliyetçiler toplum içinde düşmanlar yaratarak, birilerini hain ilan ederek, kendi iktidarlarını sürdürmeye çalışırlar. Gücünü koruyabilmek için mutlaka birilerini düşman yaratarak, iktidarını sürdürmeye çalışıyorlar. Türkiye’de bugün gördüğümüz tablo bu. Bir tarafta demokrasiyi esas alanlara karşı set kurmaya çalışıyorlar. Adalet yürüyüşüne katıldığımızda, ‘bölücülerle kol kola’ dediler. Bunu yapacaklar” şeklinde konuştu. 

Birlikte mücadele olmadan adaletin tesis edilemeyeceğini vurgulayan Türk, şunları belirtti: “1991 yılında sayın Erdal İnönü ile o zaman da bir ittifak söz konusu oldu. Eleştiriler geldi. Erdal bey hiç konuşmadı. Demokratik bir gelecek, Türkiye yaratmak istiyoruz. Birileri ne der hesabı yaparsak, demokrasiyi kuramayız. Elbette ideolojik, siyasi olarak farklı yerlerde olabiliriz. Demokrasinin gereği budur. Halklarımızın demokratik geleceği için, ortak demokratik değerler etrafında mücadele etmeliyiz. Bugün dün gibi değil. 2016’da kayyumlar geldiği zaman batıda bir suskunluk vardı. Bugün ise gerçekten artık tahammül edilmeyecek bir noktaya geldiğimizi ifade ediyor. Dayanışmanın ve ortaklaşmanın gerektiğini söylüyor.” 

Türkiye’nin geleceğini değiştirme iddialarının olduğunu aktaran Türk, “Daha demokratik bir Türkiye, insanların özgür yaşaması için, daha değerli projelerle hukuk savunarak süreci götürmeliyiz. Beklentimiz, talebimiz bu” diye noktaladı.

Görüşme daha sonra basına kapalı bir şekilde devam etti.