İmralı tecridine karşı yürüyüş: Tutsakların sesi olalım

HDP Cizre İlçe Örgütü’nün açlık grevleri için yapacağı açıklama engellendi. Halk ve vekiller, yürüyüş yaparak direnişi selamladı, tecridi protesto etti, "Ne silahınız, ne kelepçeniz ve ne de cezaevleriniz bizim sesimizi kesemez" mesajını verdi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecride ve tecride karşı süren zindan direnişine dikkat çekmek için basın açıklaması yapmak istedi. Ancak, açıklama öncesi HDP ilçe binası polis ablukasına alınırken, açıklamanın da ilçe binası önünde yapılması engellendi. İlçe binasına giden HDP’li yöneticiler ve tutsak ailelerinin tek tek Genel Bilgi Taramasından (GBT) geçirilmesi ise dikkat çekti.
Polislerin ilçe binası önünde açıklamaya engel olması üzerine HDP Milletvekili Nuran İmir ve polisler arasında tartışma yaşandı. HDP’li İmir ve Hasan Özgüneş polisin ablukasına tepki göstererek, Cizre İlçe Kaymakamlığı binası önüne gitti. Kaymakamlık binası önünde yapılan açıklamanın görüntülenmesini engelleyen polisler, açıklamaya tutsak yakınlarının da katılmasına da engel oldu. Vekilleri abluka altına alan polisler, gazetecilerin çekim yapmasını da engelledi.

'İKTİDAR İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR'

Kaymakamlık binası önünce konuşan HDP’li İmir, "Faşizme karşı boyun eğmiyoruz. Bizler irademize sahip çıkıyor ve sesimizi yükseltiyoruz. Bu baskı ve saldırıları kınıyoruz. Halkın iradesine her zaman sahip çıkıyoruz. Engellemeler bizi durduramaz” dedi.
AKP-MHP iktidarının insanlık suçu işlediğini söyleyen İmir, “Keyfi olarak cezaevlerinden tutun her alanda baskı ve faşizm uygulanıyor. Yüzlerce genç ve kadın bugün hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde tutuluyor. Keyfi uygulamalar yürütülüyor. Tutukluların aileleriyle görüşmeleri engelleniyor ve sürgün ediliyorlar. Bunların hepsi AKP ve MHP’nin düşmanlığını gösteriyor. Bu hukuksuzluğa karşı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Yaşanan bu baskılar ve tecridin kalkması için cezaevlerinde açlık grevi başlatılmış. Bizler bu açlık grevleri karşısında sessiz kalmayalım. Tutukluların seslerine ses olalım. Cezaevlerine destek verelim” diye konuştu.

YÜRÜYÜŞE GEÇİLDİ

Açıklamanın ardından HDP’li vekiller polis ablukası altında Cizre’nin en işlek caddesi olan Orhan Doğan Caddesi’nden HDP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçerek, halka cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerini sahiplenme çağrısı yaptı.

‘ÖNÜMÜZDE DURAMAZSINIZ'

Vekiller yürüyüş halinde HDP Cizre ilçe binasına kadar vardıktan sonra burada HDP Milletvekili Hasan Özgüneş de kısa bir açıklama yaptı. Özgüneş, açıklama yapmaları engellendiği için yürüyüş yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Yapmış olduğumuz yürüyüş yüz açıklamaya bedeldir. Bizleri her alanda engellemeye çalıştınız. Ama başaramadınız. Ne silahınız, ne kelepçeniz ve ne de cezaevleriniz bizim sesimizi kesemez. Biz özgürlüğe, eşitliğe, demokrasiye, emeğe ve kadın özgürlüğüne sevdalı insanlarız. Biz canımızı bu uğruna heba ettik. 40 yıldır bunu yapıyorsunuz ama boşa kürek çekiyorsunuz. Özgürlük sevdasının önünde hiç bir faşist diktatör ve onun zulüm araçları duramamıştır. Tarih bunun şahididir. Bu yüzden de cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine ses olmamız gerekiyor. Açlık grevleri karşında bizler de sesimizi yükseltelim.”