İran güçleri 8 Ocak’tan beri en az 114 Kürdü gözaltına aldı

İran devlet güçlerinin 8 Ocak’tan bu yana en az 114 Kürdü gözaltına aldığı bildirildi.

Kürdistan İnsan Hakları Derneği (KMMK), Doğu Kürdistan ve İran kentlerinde özellikle öğrenci, sivil toplum aktivisti, öğretmen, gazeteci ve sanatçıları hedef alan operasyonların devam ettiğini belirtti.

KMMK, 8 Ocak’ta başlayan yeni baskı kampanyasında Urmiye, Sine, Kirmaşan ve İlam vilayetleri ile İran’ın Tehran ve Kerec kentlerinde en az 114 Kürdün gözaltına alındığını kaydetti.

Kitlesel gözaltılar gerçekleştiği tepkisinde bulunan KMMK, insan haklarının ayaklar altına alındığını belirtti.

Derneğin raporuna göre gözaltına alınanlara kötü muamelelerde bulunuldu.  Ailelerden bazılarının çocukları ile görüşmesine izin verilse de Kürtçe konuşmalarının yasaklandığı belirtildi.

KMMK’ye göre bazı aileler telefon görüşmeleri ardından gözaltında işkence yapıldığını aktardı. Ancak yetkililer, gözaltına alınanların nerede tutuldukları konusunda ailelere bilgi vermeyi reddetti.

Gözaltıları kınayan KMMK, uluslararası insan hakları örgütleri tepki göstermeye çağırdı.

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenlerin listesini de açıklayan KMM’ye göre Bokan’da 21 kişi, Mahabad’da 15, Şino’da 15, Nexede’de 11, Meriwan’da 11, Piranşar’da 8, Sine’de 8, Kirmaşan’da 5, Pawe’de 5, Seqiz’da 4, Sewlawa’da (Hewraman) 4, Rebat’ta 3, İlam’da 1 kişi gözaltına alındı.