İran polisi Kürt bir kasıbkarı katletti

İran polisleri, Doğu Kürdistan’ın Loristan eyaletinde bir kasıbkarı katletti.

Kolbernews’in haberine göre İran polisleri 22 Mart günü Loristan eyaletinde yer alan Xurmawa kenti yakınında Mihemed Sadiq isimli bir kasıbkarın aracını taradı.

Saldırı sonucu kasıbkar hayatını kaybetti. Sadiq’in Sine’ye bağlı Seqiz kenti nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

Doğu ve Güney Kürdistan arasında da İran askerlerinin saldırısı sonucu Behroz Muradi isimli Selaslı bir kolberin ağır yaralandığı bildirildi. Kolbernews'e göre saldırı 21 Mart günü gerçekleşti. 

Kolber ve kasıbkarlar İran devletinin sistematik olarak düzenlediği saldırıların hedefi oluyor. Her yol onlarca kişi tam bir cezasızlık içerisinde katlediliyor.  Özellikle kolberler bu saldırıların yanısıra zorlu hava koşulları ve tehlikeli coğrafik koşullar nedeniyle de hayatları pahasına, geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Kolber ya da “kolbar”, Kürtçede “kol” ve “bar” kelimelerinden türetilmiş. Kol “sırt”, bar “yük” anlamına geliyor. Kolberler, tehlikeli sınır hattında yük taşıyarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu yükte, sigara, cep telefonu, örtüler, ev eşyaları, çay ve nadiren alkollü içecekler bulunuyor. Güney Kürdistan ile Doğu Kürdistan arasındaki bu ticaretin gerçekleşmesi için tehlikeli yollardan gidiliyor. Getirilen malzemeler, Tahran gibi ticari merkezlerde çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ancak hayatları pahasına bu işi yapan kolberler ise çok cüzi miktarda ücret alabiliyorlar.

Kasıbkar, kolberlerin Güney Kürdistan’a giderek taşıdıkları malları teslim alan ve kent kent dolaşarak alıcı bulanlara deniliyor.