İran ve Türkiye bir ayda en az 7 kolberi katletti

İran ve Türkiye, son bir ay içerisinde sınır hattında en az 7 kolberi katletti, 11'ini de yaraladı.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı'na göre 23 Ağustos ile 23 Eylül arasında, Türk ve İran askerlerinin saldırıları sonucu en az 7 kolber hayatını kaybetti.

Katledilen kolberlerin isimleri şöyle: Zanko Ehmedî, Zanist Hesen Nijad, Soran Mekarî, Celal Xizrî, Şehran Mihemedî, Selahedîn Osmanzade ve Hesen Hendpur.

Kolberlerin doğrudan hedef alınarak katledildiğini belirten insan hakları örgütü, aynı güçler tarafından 11 kolberin de yaralandığını belirtti.

Türk devletinin Şeram Mihemedi isimli kolberin cenazesini halen ailesine teslim etmediği belirtildi. Türk yetkililerin, cenazeyi alma karşılığında para istediği belirtiliyor.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, aynı dönemde ayrıca 4 kolberin kaza sonucu hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Kolberlar, İran ve Türk rejimlerinin sistematik olarak düzenlediği saldırıların yanısıra zorlu hava koşulları ve tehlikeli coğrafik koşullar nedeniyle de hayatları pahasına, geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Her yıl onlarca kolber, tam bir cezasızlıktan yararlanan her iki ülkenin askeri güçlerinin saldırılarında hayatını kaybederek, çok sayıda kolber de kötü hava koşullarının kurbanı oluyor.