İşkenceye uğrayan tutsakların ailelerinden çağrı

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde gardiyanların işkencesine uğrayan tutsakların aileleri, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsaklara yönelik saldırıda ağır yaralanan Mehmet Ali Çevik, Şırnak Devlet Hastanesi’nde yoğun bakıma alınırken, birçok tutsağın ise kol ve bacaklarından yaralandığı belirtildi. Tutsak aileleri de sabah saatlerinden itibaren cezaevinin önünde toplanarak, işkenceye karşı basın açıklaması yapmak istedi. Ancak, cezaevi önüne sevk edilen yüzlerce polis, Şırnak Valiliği'nin "yasak" kararı iddiasıyla açıklama yapılmasını engelledi. Bunun üzerine aileler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak il binası önüne giderek açıklama yaptı. Eyleme tutsakların aileleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve HDP'li yöneticiler katıldı.

TUTSAKLAR HEYET İSTİYOR

HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, tutsakların cezaevine bir heyetin gönderilmesini talep ettiklerini aktardı. Deniz, ailelerden aldıkları bilgileri şu şekilde aktardı: "Tutukluların aileleriyle yaptıkları görüşmelerde, gardiyanların kendilerine saldırdıklarını ve birçok tutsağın hastaneye kaldırıldığını, darp edilen arkadaşlarından bazılarının hastanede kaldıklarını ve yarın ameliyat edileceklerini, yaraları daha hafif olanların hastaneden getirildikten sonra tek kişilik hücrelere atıldıklarını anlatmışlar. Hastaneden darp raporu aldıklarını ve acil olarak bir heyetin cezaevinde inceleme yapmaları konusunda talepleri var."
Deniz, tutsakların en insani haklarından bile mahrum bırakıldığı belirterek, "Türkiye hapishaneleri, başta yaşam hakkı ihlalleri olmak üzere her türlü insanlık dışı ve onur kırıcı muamelenin yapıldığı birer işkence mekânları haline gelmişlerdir. Sivil toplum örgütlerinin, ihlallerin tespitine dair raporlama çalışmaları ve bu ihlalleri kamuoyu ile paylaşımına rağmen, hapishanelerin bu gerçekliği değişmemiştir. Türkiye hapishanelerinde, halen yoğun olarak ölümler, sevk ve sürgünler, işkence ve kötü muamele, tecrit ve izolâsyon, ailelerle görüş engelleri, haberleşme haklarının engellenmesi, disiplin soruşturmaları gibi çok sayıda hak ihlali yaşanmaktadır" dedi.

'HERKES TEPKİ GÖSTERSİN'

Eylemde kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunularak, "Bütün bunlara bağlı olarak, cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin önüne geçilmesi, keyfi yasakların durdurulması, hasta mahpusların sağlığa erişim hakkının insan onuruna yakışır bir hale getirilmesi ve ağır hasta mahpusların durumuna ilişkin çözüm sağlanması amacıyla duyarlı tüm demokratik çevrelerin el ele verip tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz" denildi.

Basın açıklaması "Baskılar bizi yıldıramaz" ve  "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla son buldu.