Özerk Meclis, Êzidîleri Şengal'e çağırdı

MXDŞ, Êzidîlerin Şengal’e dönmesi çağrısında bulundu.

4. Kongresini 23 Temmuz 2021’de gerçekleştiren Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), yeni yönetimin katılımıyla dün ilk toplantısını yaptı. Toplantıya bölge meclislerinin eşbaşkanları katıldı. Toplantı  Êzidxan’ın tüm şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Ardından iki ayda bir düzenlenen Yönetim Kurulu raporu okundu.

'ŞENGALLİLERE KÖLELİĞİ DAYATTILAR'

MXDŞ Eşbaşkanı Merwan Bedel, Irak’taki siyasi ve idari krize işaret ederek, “Irak’ta siyasi ve sosyal bir kriz var. İktidar insanlara sorunu çözmenin bir yolunu sunuyor ancak bu halk tarafından kabul edilmiyor ve halk mevcut hükümete güvenmiyor” dedi.
Bedel, KDP’nin Şengal’e yönelik faaliyetlerine değinerek, şunları ifade etti: “2003’ten 2014’e kadar KDP Şengal’i yönetti ve Êzidîleri sadece kendi çıkarları için kullandı. Bu yüzden Sîba Şêx Xidir ve Til İzêr katliamları yaşandı. Şengallilere kölelikten başka bir yol bırakmadılar. Bu yüzden Êzidî halkı 9 Ekim anlaşmasını kabul etmiyor. KDP 11 yıl Êzidîleri kullandı, sonrasında da onları DAIŞ’e teslim etti. Bu yüzden onların yönetimini kabul etmiyoruz.”

'KDP'NİN VARLIĞINI KABUL ETMİYORUZ'

Mala Zero aşiretinin büyüklerinden Şêx Şemo ise toplantıda yaptığı konuşmada, “Her Êzidî evinden 10 kişi KDP yüzünden DAİŞ’in eline geçti. Bu nedenle KDP’nin Şengal’daki varlığını kabul etmiyoruz. Miheme Xelîl gibi 100 milletvekili gelse Şengal’e girmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

Êzidî Kadınların Özgürlüğü Hareketi (TAJÊ) Meclisi üyesi Dayê Kinê de Şengal’deki mücadeleyi işaret ederek, “Dünyanın her yerinde kadın hakları ihlal ediliyor. Ama bunun karşısında kadınların özgürlük mücadelesi var. Biz Şengal kadınları olarak yurdumuz, şehitlerimiz, davamız için mücadele ediyoruz. Özgür dağların direnişçilerine buradan en içten selamlarımızı iletiyoruz” dedi.

Toplantıda tüm Êzidî göçmenlerin Şengal’e dönmesi çağrısında bulunuldu.