Şehit 2 gerillanın kimlikleri açıklandı

2 YJA Star gerillasının şehit düştüğünü belirten HPG, “şehitler çizgisinde tavizsiz yürüyerek amaçlarını başaracağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şehit gerillalara ilişkin şunlar belirtildi:

“İşgalci Türk ordusu 18 Haziran günü saat 20:30’da Botan’ın Herekol bölgesinde bir operasyon başlatmıştır. 18 ve 19 Haziran günlerinde alan savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalanmıştır. Daha sonra 20 ve 21 Haziran günlerinde alan saldırı helikopterleriyle de bombalanmıştır. 21 Haziran gününe kadar süren operasyon sürecinde güçlerimiz ile işgalciler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Yaşanan bu çatışmalarda Jiyan ve Arîn yoldaşlarımız fedaice savaşmış, onurlu YJA Star militanları olarak tarihi bir direniş sergileyerek şehadete ulaşmıştır.

Başta yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere tüm Botan ve Kurdistan halkına başsağlığı diliyor, şehitler çizgisinde tavizsiz yürüyerek amaçlarını başaracağımızın sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Jiyan Amargî
Adı Soyadı: Esma Avşar
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Hediye – Baki
Şehadet Tarihi ve Yeri: 20 Haziran 2022 / Herekol

 

Kod Adı: Arîn Hezex
Adı Soyadı: Şükran Alp
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Selime – Mehmet Sait
Şehadet Tarihi ve Yeri: 20 Haziran 2022 / Herekol

 

JIYAN AMARGÎ

Jiyan yoldaşımız Cizîra Botan’da Didêrî aşiretine mensup yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Ancak daha sonra ailesi Êlih’e göç etmiş ve orada büyümüştür. Doğduğu zaman ailesi kendisine Jiyan adını vermiş, ancak asimilasyoncu faşist Türk devleti Kürtçe olan ismini kabul etmeyerek nüfus cüzdanına Esma olarak kaydetmiştir. Fakat ailesi onu hep Jiyan ismiyle çağırmış ve kendi halkının, kendi anadilinin kendisine verdiği ismin anlamıyla büyümüştür. Soykırımcı Türk devletinin kof resmiyeti ve zorba yasakları buna engel olamamıştır. 90’lı yıllarda teyzesi, amcası, amcaoğlu ve halasının kızı Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında savaşırken şehadete ulaşmıştır. Şehitleri ve katılımları olan bir ailede büyümesi, isminin bile yasak olması Jiyan yoldaşımızda çok derin çelişki ve arayışlara yol açmıştır.

Jiyan yoldaşımız 13 yıl boyunca okumuş ve Sivas üniversitesinde radyo televizyon bölümünde eğitim görmüştür. Burada faşizan saldırılara maruz kalmıştır. Sırf Kürt olduğu için bir 15 Şubat günü evine baskın yapılmış ve gözaltına alınmıştır. Türk devlet okullarında ve sisteminde özgür Kürt’e yer olmadığını erkenden anlamış ve ciddi arayışlar içerisine girmiştir. Bir arkadaşının gerillaya katıldıktan sonra gelişen şehadeti Jiyan yoldaşımızı derinden etkilemiş, PKK’nin hakikatini ve düşman gerçekliğini daha derinden sorgulayarak gençlik çalışmalarına katılmıştır.

Gençlik çalışmalarında yer almayı da yeterli görmeyen Jiyan yoldaşımız, Türk devlet okullarında Özgür Kürtlükten, kimliğinden ve isminden vazgeçme pahasına sunulan sahte yaşamı elinin tersiyle iterek gerilla saflarına katılma kararı almıştır. Gerilla saflarına katılma gününü çok anlamlı bir güne denk getirmiş, Halepçe Katliamı’nın yıl dönümü olan 16 Mart gününde katılmıştır. Gerillaya katılımını Kürt halkına yaşatılan tüm acıların intikam eylemine dönüştürme iddiasıyla devrim yürüyüşünü başlatmıştır. Özgür Kürt’ün kimliğini inkar eden ve imhadan başka bir alternatif tanımayan faşist TC gerçeğine inat olarak devrimci yaşamındaki adını da Jiyan koyarak, özgür yaşama adım atmıştır. Apocu harekete katılıp daha yakından tanıdığında çocukluğundan beri aradığı özgür yaşamın Apocu ideoloji temelinde somutlaşmış olan PKK yaşamı olduğunu görmüştür. Bu yüzden PKK’nin efsunlu özgür yaşamına büyük bir coşku ve sevinçle katılmış, yüzüne yerleşen o sıcak gülüşü bir daha hiç eksik olmamıştır. İlk gerilla eğitimini aldıktan sonra Garê alanındaki gerilla birliklerinde kalıp pratik yürütmüştür. İlk tecrübelerini burada edinmiştir.

Jiyan yoldaşımız bozulmamış insan özü, sade kişiliği, samimi yaklaşımı, araştıran kişiliği ve sağlam karakteri sayesinde erkenden gelişme kaydetmiştir. Gerillacılıktaki ilk yılını daha tamamlamamışken gerilla basın çalışmalarına düzenlenmiştir. Gerilla basıncılığına erkenden adapte olmuş, çalışmanın tekniki boyutunu, anlamını ve önemini bilince çıkarıp pratiğe başlamıştır. 2015 yılında Şehit Deniz Fırat basın devresinde eğitimini görmüş, profesyonelliğe adım atmıştır. Jiyan yoldaşımız gerilla hakikatini, gerillada somutlaşan özgür insanların yaşam tarzını, Kurdistan dağlarında boy veren tüm soylu duygu ve düşünceleri halkımıza ve dünya halklarına yansıtmanın çabası içerisinde olmuştur. Bunun için yazmak gerektiğinde yazmış, bazen kısa bir görüntüye sığdırmış, bazen bir fotoğrafa nakşetmiştir. Gerillaya dair hafızalara kazıyamadığı ve belgeleyemediği her an içinse hep hayıflanmıştır. Böylesi bir çalışma bilinci ve aşkıyla Zap ve Avaşîn alanlarında bir savaş muhabiri ve özgür basın çalışanı olarak pratik yürütmüştür. Hem bir gerilla olmanın zorluğunu hem de savaş ortamında basın çalışmalarını yürütmenin engellerini azimli ve direngen kişiliğiyle aşmasını bilmiştir. Bu dönemi kendisi için bir dönüm noktası olarak ifadelendirmiş, düşman gerçeğini daha yakından tanımış, PKK yoldaşlığını derinleştirerek yaşamış, Apocu yiğitlerin düşman üzerine büyük bir cesaretle giden hakikatinden çok etkilenmiştir. Daha sonra 2017 yılında Heftanîn alanında da pratik faaliyet yürütmüş, örgütsel çizgi mücadelesinin önemini daha fazla bilince çıkarmıştır.

Her kadının özgün zemindeki eğitimlerle kendi hakikatini tanımasını, gücünün farkına varmasını, kadın iradesini açığa çıkarmasını ve mücadele yol yöntemlerini öğrenmesini kendisi için esas almıştır. Kadının ancak kaybettiği yerden çıkış yaparak özgürlüğü kazanacağını belirtmiştir. Dört yıllık pratik süreçten sonra bu düşüncelerle Şehit Beritan Akademisi’nde eğitim görmüştür. Aldığı eğitimle kendisini yeni dönem gerillacılığına adapte edip hazır hale getirerek yüzünü doğduğu Botan topraklarına dönmüştür. Jiyan yoldaşımız da Halil Dağ, Cesur Roboskî, Arjîn Amed, Alî Kanîroj, Ferzad Med yoldaşların izinde yürüyerek Bakur alanına geçmiş, Bakur gerillasını, yaşamını, savaşımını ve ülkeyi yansıtmayı esas almıştır. Büyük bir coşkuyla Devrimci Halk Savaşı gerçeğini, Botan dağlarındaki gerilla hakikatini büyük bir çaba ve emekle belgelemeye ve halkımızla paylaşmaya çalışmıştır. Çok zor şartlarda Besta’dan Gabar’a, Kato’dan Herekol’e birçok alanda hem silahı hem de kamerasıyla gerilla basın çalışmalarını başarıyla yürütmüştür. Kararlı, özgürlüğe tutkulu ve cesur kişiliğiyle düşmana en yakın yerlerde kamerasını kullanmış, savaş gerçeğini belgelemiştir. Botan’daki gerilla güçlerimizi fotoğraflayıp belgeleyerek ölümsüzleştirmiştir.

ARIN HEZEX

Arîn yoldaşımız Botan’ın yurtsever Hezex ilçesinde toplumsal değerlerine ve kimliğine bağlı bir ailede dünyaya gelmiştir. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin yarattığı değerler ortamında ve toplumsal gerçeklik içinde büyüyen Arîn yoldaşımız Apocu hareketi erken yaşlarda tanımıştır. Halası Bêrîvan yoldaşımızın 90’lı yıllarda Nisêbîn’de şehadete ulaşması nedeniyle şehitlerin anılarına bağlılıkla büyümesine yol açmıştır. İçinde yaşadığı ülke ve halk gerçekliğinin bilincinde olan Arîn yoldaşımız aynı zamanda genç bir kadın olarak özgürlük arayışı içerisine girmiştir. DAİŞ gericiliğinin başta Kürt halkı olmak üzere bölge halkına uyguladığı vahşet karşısında sadece bir Kürt olarak değil, aynı zamanda bir insan olarak insanlık adına büyük utanç duymuş ve kabul etmemiştir. Bu utancı aşmak için biraz ahlak ve vicdan sahibi olan herkesin karşı çıkması gerektiğine inanmıştır. Temiz yüreğinde insanlık için en asil duyguları yaşayan Arîn yoldaşımız Önder Apo’nun Kobanê seferberlik çağrısına kulak vererek vicdanının sesini dinlemiş ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katılmıştır.

Arîn yoldaşımızı en çok etkileyen ve devrim yürüyüşünde doğrultu kazandıran Kobanê Direnişi’nin fedai sembolü Arîn Mîrkan yoldaşımızın eylemi olmuştur. Bu yüzden devrimci yaşamdaki ismini Arîn olarak belirlemiş ve aynı çizgide yürümeye karar vermiştir. PKK saflarına katıldığında büyük bir heyecan duymuş, yüreği tarifsiz sevinçle dolmuştur. Botan alanında karşılaştığı ilk gerillalar şahsında şahit olduğu PKK yoldaşlığının yüceliğini görmüştür. PKK’deki yoldaşlığın ancak yaşanarak anlaşılacağının farkına varmış ve tüm benliğiyle özgür yaşam deryasına katılmayı esas almıştır.

Medya Savunma Alanları’na geçen Arîn yoldaşımız burada temel gerillacılık eğitimini almış ve pratiğe başlamıştır. Erkenden gelişme sağlamış, çalışkan ve fedakar kişilik özellikleriyle yaşamda belirgin bir yer edinmiştir. Pratik yaşamdaki emekçiliğinin yanında, aynı zamanda düşünsel anlamda da yoğun bir çaba ve emek harcamıştır. Tüm engel ve zorlukların Apocu felsefe ve kadın kurtuluş ideolojisinde derinleşerek aşılacağının bilinciyle kendisini eğitmiştir. Okumuş, araştırmış ve Apocu paradigmanın engin anlam deryasında kişiliğini yeniden yaratmıştır. Bir süre pratik yürüttükten sonra Haki Karer Akademisi’nde gördüğü eğitimle kendi gücünü daha fazla tanımış, özünü açığa çıkarmaya odaklanmış ve ‘’xwebûn’’ olmaya çalışmıştır. Apocu bir kadın militan olarak hem ideolojide hem de askerlik sanatında yetkinleşmeyi esas almıştır. İdeolojik akademiden bir komutan adayı olarak mezun olduktan sonra askeri uzmanlık eğitimlerine de katılmış ve uzmanlaşmıştır. Her daim Arîn Mîrkan yoldaş gibi sürece öncülük yapma istemiyle dolu olan Arîn yoldaşımız, kendisi için sıradan bir yaşamı, sıradan bir duruşu ve sıradan bir katılımı kabul etmemiştir. Aldığı profesyonel gerilla eğitimini tamamladıktan sonra bu sefer kendisi eğitimi verecek düzeye erişmiştir. Katılım iddiası güçlü, inancı yüksek, bilinci keskin, özgür yaşam ölçüleri net olan Arîn yoldaşımız bu temelde yoldaşlarını eğitmiş, iddia ve istemini pratikleştirmiştir.

Her anlamda kendisini geliştirip zorlu savaş şartlarına hazırladıktan sonra Önder Apo’ya bağlı özgür bir kadın olarak yüzünü Botan’a dönmüştür. Doğduğu topraklara bir YJA Star komutanı olarak dönmenin heyecan ve onurunu yaşamıştır. Botan’da şehadete ulaşan öncü kadın komutanlarımız Delal Amed ve Azê Malazgirt arkadaşların şehadetinden çok etkilenmiş, ölümsüz komutanlarımızın intikamlarını almayı esas almıştır. Bu temelde Botan’da pratik yürütmüş, Azimelerin destanlar yazdığı Herekol dağlarında işgalcilere darbe vuran eylemlere katılmıştır. 18–21 Haziran günleri arasında Herekol bölgesinde gerçekleşen yoğun düşman saldırısında Jiyan Amargî yoldaşla beraber şehadete ulaşmıştır. Katılım iddiası, kararlılığı, inancı, yoldaşlığı, savaştaki cesareti, komutanlık duruşu, yüreğindeki asil duyguları, hayalleri ve amaçlarıyla Kürt kadının özgürleşen, yücelen ve sembolleşen hakikatinin en somut temsili olmuştur. Arîn yoldaş şahsında somutlaşan hakikat tüm Kürt kadınlarına ve gençlerine her daim özgürlüğün yolunu gösterecek, amaç ve hayalleri zafere ulaşmamızın gerekçesi olacaktır.”