Şehit cenazesi DNA testi beklenmeden gömüldü

Şehit düşen Abdullah Koçak'ın cenazesi DNA testi beklenmeden kimsesizler mezarlığına gömüldü.

Siirt’in Herekol Bölgesi’nde 28 Eylül’de çıkan bir çatışmada şehit düşen 5 HPG gerillası arasında oğlu Abdullah Koçak’ın da olduğu bilgisini alan Mehmet Ali Koçak, cenazeyi almak için 29 Eylül’de hastaneye giden teşhis için kan örneği verdi. Ancak DNA test sonucu beklenmeden cenaze 2 Ekim’de kent merkezinde bulunan Zevye Mezarlığı’nın kimsesizler kısmına defnedildi. DNA testinin sonucunu 40 gün sonra alabilen Koçak Ailesi, cenazeyi istedikleri mezarlıkta defnedebilmek amacıyla savcılığa başvuracak.

Koçak, oğlu için Siirt Devlet Hastanesi’ne verdiği DNA testinin yüzde 97,9 pozitif çıktığını, buna rağmen cenazenin alelacele defnedilmesine tepki gösterdi. Kendilerini arayan Türk askerlerinin, cenazelerini almaları için hastaneye yönlendirdiğini belirten Koçak, bunun üzerine hastaneye gittiğini ve savcılık izniyle kan örneği verdiğini dile getirdi.

'DİNİ VECİBELERLE GÖMÜLMESİNİ ENGELLEDİLER'

Baba Koçak, 15 gün sonra DNA testini sorduğunda cenazenin morgda olduğu bilgisinin kendisine iletildiğini belirterek, cenazeyi kendilerini verme taleplerinin kabul edilmediğini söyledi. Bunun üzerine Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verdiğini kaydeden Koçak, “Savcılığa verdiğim dilekçenin cevabı gelmedi. 40 gün geçtiğinde DNA testinin sonucu geldi. Testin sonucunda yüzde 97.9 pozitif olduğu yazıyordu. O cenazenin dini vecibelerle gömülmesini istedim, fakat bunu bana reva gördüler. Cenazeyi vermediler. Kendileri oğlumun cenazesini DNA testi sonucunun eşleşmesinden sonra 2 Ekim günü kimsesizler mezarlığına defnettiler” diye konuştu.

‘BİR CENAZEYE BU YAPILIR MI?'

Koçak, “Kendi cenazemizi defnetmemize izin vermediler. Niye izin vermiyorsunuz? Oğlum öldü bir kere. İnsanın ırkı, cinsi ne olursa olsun öldükten sonra fark ediyor mu? Bir cenazeye bu yapılır mı?” diye tepki gösterdi.

Cenazelere insan onurunu zedeleyici şekilde muamele yapıldığını sözlerine ekleyen Koçak, ölüye yönelik saldırıların önüne geçilmesi çağrısında bulundu.