Şengal Özerk Yönetimi: Macron neden Şengal’i ziyaret etmedi?

Şengal Özerk Yönetimi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Şengal’i neden ziyaret etmediğini sorgulayarak, Bağdat ve Hewlêr hükümetlerinin bunda rol oynamış olabileceği tepkisinde bulundu. Özerk Yönetim, Macron’u sözlerini tutmaya çağırdı.

Şengal Özerk Yönetimi yaptığı yazılı basın açıklamasında, Dünya ve Ortadoğu’da büyük değişimlerin yaşanmakta olduğuna dikkat çekerken, özellikle Êzidîler ve Şengal’in durumunu hatırlattı. 21’inci yüzyılda Êzidîlerin maruz kaldığı soykırım saldırıları ve katliamları hatırlatan Özerk Yönetim, 28 Ağustos’ta bölge ülkelerinin katıldığı geniş bir toplantıda da Êzidîlerin durumunun çok az konuşulduğunu belirtti.

Buna karşın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un değerlendirmelerini “çok önemli” bulduklarını ifade eden Özerk Yönetim, “Macron Êzidî toplumu ve Şengal’i ziyaret etme sözünü vermişti, bu protokol neden yerine getirilmedi?” diye sordu.

Macron’un ziyaretinin iptalinde Bağdat ve Hewlêr hükümetlerinin rol oynadıklarından “şüphe ettiklerini” belirten Özerk Yönetim, “Herkes Şengal’in neden yeniden inşa edilemediğini ve göçmenlerin dönüşünü kimin engellediğini biliyor. Sayın Macron da bu duruma işaret etmişti. Ancak Macron’un söylediklerinin sadece bir açıklama olarak kalmaması, pratiğe geçmesi gerekiyor. Özellikle başlıca nedenlerden biri olan ve saldırılar yoluyla Şengal’i Êzidîlerden boşaltmak isteyen Türk devletinden hesap sorulmalı. Sadece açıklamalarla Êzidîlerin hakları güvence altına alınamaz. Tüm dünyanın Êzidîlerin hakları için çaba göstermesi gerekiyor” dedi.

Yedi yıldır kamplardaki Êzidîlerin Şengal’e dönüşüne geçit verilmediğini kaydeden Özerk Yönetim, “Birbirini takip eden farklı olaylarla KDP yönetimi altındaki kamplarda halkımız mağdur ediliyor. Ayrıca 30 Ağustos günü Qadiya kampındaki halkımız Türkiye’nin hava saldırısına maruz kaldı. Şehit ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” diye ekledi.

KDP’nin basın ve kurumlarının eliyle bu saldırıyı meşru göstermeye çalıştığı tepkisinde bulunan Özerk Yönetim, Asayiş ve diğer savunma kurumlarının neden halkı korumadığını sordu. Özerk Yönetim, halen de saldırıya ilişkin kampta herhangi bir soruşturma yürütülmeden KDP tarafından patlamanın “mayın patlaması” olarak iddia edildiğine işaret etti.  Özerk Yönetim, BM ve Irak hükümetini yaşanan patlamaya ilişkin derhal bir soruşturma yürütmeye ve sonuçlarını kamuoyuna açıklamaya çağırdı.

Özerk Yönetim, son olarak “Şengal’e dönüş vakti ve özgür Şengal’i inşa etme vaktinin geldiğini” kaydetti.