Şengal’de halktan savunma güçlerine ziyaret, Koyê’de protesto

Şengal halk meclisleri, kuşatma ve saldırılar karşısında Êzidxan Asayişi, YBŞ ve YJŞ’ye desteklerini sunarken, Hewlêr’in Koyê ilçesinde Türk devletinin işgal saldırıları ve KDP protesto edildi.

Irak ordusunun 18 Nisan’da, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarına paralel olarak Şengal güçlerine saldırması ardından bölgedeki gerilim boyutlandı.

Irak ordusu, ilk saldırıdan sonra Şengal’e askeri güç yığmaya başladı. Özellikle Şengal’in birçok ilçe, köy ve şehrine tank ve mühimmat sevkiyatı yapıldı.

Tehdidin büyümesi karşısında Şengal’deki halk meclisleri Êzidxan Asayişi, YBŞ ve YJŞ’ye destek ziyaretinde bulundu.  Ziyaretler kontrol noktalarında gerçekleşti.

Asayiş güçlerine ziyaret sırasında bir konuşma yapan Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) üyesi Zozan Şengali, “Bu saldırılarla Kazımi ordusu ve işbirlikçileri toplumumuza yönelik Ferman’ı tamamlamak istediler” dedi.

Şengalli anneler olarak bu saldırılara sonuna kadar karşı koyacaklarını vurgulayan Şengali, “Çocuklarımıza ve toplumumuza saldırırlarsa anneler olarak silahlanıp çocuklarımızla birlikte savaşacağız” şeklinde konuştu.

Êzidxan Asayişi üyesi Fewas Şengali, Êzidxan Asayişi olarak hiçbir zaman hiçbir güçle savaşmadıklarını ancak Êzidî toplumuna herhangi bir saldırı olması halinde sonuna kadar direnceklerini vurguladı.

Fewas Şengali, “Bugün bizi ziyaret eden anneler, ‘güvenliğimizi kimseye vermeyin’ diyor. Halkımızın bizimle gurur duyuyor.  Şengal’in huzurlu olmasından da biz gurur duyuyoruz. Bu yüzden ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.

Êzidî halkının bir daha Ferman’dan geçirilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Fewas Şengali, “Güney Kürdistan’daki kamplarda kalan tüm gençleri topraklarına dönmeye çağırıyoruz” diye noktaladı.

KOYÊ’DE PROTESTO

Öte yandan Güney Kürdistan’ın birçok yerinde Türk devletinin işgal saldırıları ve KDP’nin ortaklığına tepkiler devam ediyor.

Hewlêr’in Koyê ilçesindeki Xwişke Firîşte Parkı’nda bir açıklama yapıldı.

Açıklamayı yapan konuşan akademisyen Birwa Resul, Türk devletinin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik işgal saldırılarını kınadı.

Birwa Resul, Kürtlerin ve Kürdistan’ın her zaman düşmana karşı kazandığını vurguladı.