Şengal’den işgal tehdidine tepki: Son nefesimize kadar direneceğiz

Şengal’de aşiret liderleri ve kanaat önderleri, Türk işgal saldırıları ve tehditlerine karşı bir açıklama yaparak “son nefeslerine kadar direneceklerini” vurguladı.

Şengal İnanç Komitesi ve aşiret liderlerinin düzenlediği basın açıklaması Şengal dağlarındaki Şehit Dilgêş ve Şehit Berxwedan ziyaretgahlarında gerçekleşti.

Açıklamaya onlarca aşiret lideri, kanat önderi ve şeyhler katıldı.

Aşiret lideri Dexil Mirad tarafından okunan açıklamada “Şengal aşiretleri komitesi ve Êzidî inanç komitesi olarak işgalci Türk devletinin tehditlerini kınıyoruz” denildi.

Mirad, “Türk devleti çeteleri destekleyerek Irak’ı parçalamak istiyor. Şengal dağlarına ulaşarak bölgeyi işgal etmek istiyor. Aslı olmayan iddialarla kutsal topraklarımızı işgal ederek buralarda kendi karargahlarını kurmak istiyor” diye tepki gösterdi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Genel kamuoyu Osmanlı devletinin tarihini ve etrafındaki halkları nasıl katliamdan geçirdiğini biliyor. Azınlıklara karşı katliamlarla dolu bir tarihleri var. Ermeni katliamı, Êzidî katliamı, Elewî katliamı bu katliamlardan sadece birkaçı. Şimdi de katliamlar gerçekleştirerek, Şengal’i işgal ederek dedelerinin hayallerini gerçekleştirmek istiyorlar.

Şengal aşiret liderleri ve Êzidî inanç komitesi olarak işgalci Türk devletinin saldırılarından da onların ortaklarından da korkmuyoruz. Büyüklerimizin izinde giderek son nefesimize kadar topraklarımızı savunacak, Êzidî davası için ne bedel gerekiyorsa vereceğiz.

Bütün halkımıza ve dostlarımıza sesleniyoruz. Bizimle birlik olsunlar ve kutsallıklarımızı ve Şengal’i birlikte savunalım. Siyasi partiler ve askeri güçler de ulusal sorumluluklarını yerine getirerek işgalcilere karşı durmalıdır.

DAİŞ çetelerine karşı nasıl ki sonuna kadar direndik şimdi de öyle direnecek kutsal Êzidî topraklarını terk etmeyeceğiz.”

Okunan bu basın açıklaması ardından Êzidî aşiret liderleri ve bazı din insanları konuşmalar yaptı.

Din alimi Feqîr Reşo, “İşgalci Türk devletinin amacı Êzidîleri katletmektir. Tarihte nasıl boyun eğmediysek şimde de boyun eğmeyecek, direneceğiz” dedi.

Êzidî aşiret liderlerinden Şemo Xwedêda, Şengal’in eskisi gibi olmadığını ve değiştiğini belirterek, topraklarına yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmeyeceklerini ve direneceklerini kaydetti.

Eylemde yer alan Hesen Şerf ise bütün Êzidîlere seslenerek, “İşgalci Türk devletinin tehditlerine karşı dünya üzerindeki bütün Êzidîler ayağa kalkmalı, tepkilerini göstermeli, direnmeli ve işgalci Türk devletini amacından vazgeçirmelidir” şeklinde konuştu.