Şengal halkı, Irak hükümeti ve KDP’nin tasfiye planlarını protesto etti

Binlerce Şengalli, Şengal Özerk Yönetimi tasfiye amaçlı imzalanan Bağdat-Hewlêr anlaşmasını protesto etti.

Mistefa Kazımî başkanlığındaki Irak Federal Hükümeti, Şengal savunma güçlerinin tasfiyesi ve Êzidîleri örgütlü iradesini kırmak için imzalanan Bağdat-Hewlêr anlaşması kapsamında, Şengal Özerk Yönetimi’ne 1 Nisan’a kadar zaman tanıdı.

Fakat hem savunma güçleri hem de siyasi, kadın ve MXDŞ çatısı altındaki Êzidî din insanları, Kazimî hükümeti ve KDP’nin tasfiye planlarını reddetti. Şengal halkı sorunun diyalogla çözülmemesi ve Êzidîlere yönelik oluşacak her türlü müdahale durumunda direneceklerini kaydetti.

Mustafa Kazimî başkanlığındaki Irak Federal Hükümeti, işgalci Türk devleti ve KDP ile gizli pazarlıklar sonucunda 9 Ekim 2020 tarihinde Şengal’e karşı Bağdat-Hewlêr anlaşmasını imzaladı. Anlaşma, Şengal’deki bileşenlerin ve Êzidî topluluğunun ortak mücadelesi sayesine henüz amacına ulaşmadı. Şengalliler hem protestolar hem de diplomatik yollarla anlaşmanın iptal olması ve Êzidîlerin taleplerine kulak verilmesi için mücadele etmeye devam ediyor.

Şengal’in bütün köy, belde ve ilçelerinden alanlara akan Êzidîler, Şengal’den Laleş’e doğru kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Êzidî kurumu temsilcileri, siyasi partiler, kadın örgütleri, Êzidî din adamı ve kanaat önderleri, savunma güçleri (YBŞ-YJŞ-Asayîşa Êzîdxanê) de Şengal halkının yürüyüşüne katıldı.

Yürüyüşte yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “Şengal halkı ve sakinleri olarak, KDP ve Kazimî hükümetleri arasında imzalanan 9 Ekim anlaşmasına karşı olan duruşumuzu bir kez daha gösteriyoruz.

Bu anlaşmayı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Şengal’i 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ çetelerinin soykırımı ve saldırı ile yüz yüze bırakan Bağdat ve Hewlêr’in tutumunu bir kez daha hatırlatıyoruz. 140’ıncı maddenin gereğini yerine getirmeyip, bizi DAİŞ saldırısı ile yüz yüze bıraktılar ve Şengal halkını savunmasız bir şekilde DAİŞ çetelerine teslim ettiler. Şengal’e karşı ihmal ve görmemezlikten gelmeniz yüzünden katliam, kafa kesme, kadın kaçırma ve zorla göçertilme yaşandı.

DAİŞ çetelerinin Êzidîleri soykırımdan geçirme planını boşa çıkarıp direnen ve Şengal’i Irak’ın bir parçası olarak bırakan Şengal halkının ısrarıydı. Fakat bunun bedeli olarak binlerce kadın ve çocuğu kaçırıldı, halk göçertildi, kadınlar pazarlarda satıldı, çocuklarımız radikal fikirleriyle eğitildi, onlarca tapınak, mezar ve kutsal yer patlatıldı. Yüzlerce genç kadın ve erkek bu direnişte kendini feda etti. Bütün bunlar Bağdat ve Hewlêr’in Şengal’e karşı ihmalkarlığı yüzünden gelişti. Şengal halkı, Şengal’in yönetim ve güvenliğine dahil edilmedi. Şengal’in yönetimini kendi partilerinizin ve kişisel hesaplarınıza göre planlamaya çalışıyorsunuz. 

Şengal’de aynı siyasi yolu tekrarlamak istediğiniz bizim tarafımızdan açıkça gözükmekte. Şengal halkına danışmadan ve görüşlerini almadan anlaşma yapmanız bunun bariz örneğidir. Bu anlaşmanın Irak’ın birliğine ve Irak halkının çıkarlarına hizmet etmeyeceğini aksine bölgesel ve dış güçlerin çıkarlarını güçlendireceğini, kişisel çıkarlara, KDP, Türkiye, DAİŞ çete artıklarına ve ortaklarına hizmet edeceğini çok iyi biliyoruz.

Yürüttüğünüz yanlış politikanız ve Şengal halkının sesine kulak vermemenize rağmen biz bu yöntemi kabul etmedik. Biz her zaman diyalog yolunu seçiyoruz.

Bütün sorunların çözümü için proje sunduk, bizi her zaman dinlediniz fakat hareke geçmediniz. Kendinizin ve ortaklarınızın çıkarları için bizi göz ardı ettiniz.

Êzidîlerin ve Şengal’deki diğer bileşenlerin savunması hiçbir adım atmadınız ve herhangi bir garanti sunmadınız. Bundan dolayı bu anlaşmayı ihanet fermanı olarak görüyoruz. İhanet dışında bu anlaşmaya uygun hiçbir kelime bulamadık.

Önerdiğimiz çözümler, huzurun ve istikrarı sağlamak, göçmen ve mültecilerin dönüşü, kaçırılan kişilerin kurtarılması, halkın görüşüne, iradesine ve verdiği bedellere saygı gösterilmesiydi. Irak’ın birliğinin ve egemenliğinin korunması, bütün halkların ve ulusların kendi inanç ve kültürüyle bir arada yaşamasının önünü açar.

Kazimî hükümetinin tehditlerinin bize asla geri adım attırmayacağı çağrısını daha yüksek bir sesle dile getiriyoruz. Eğer anlaşmayı bize zorla dayattırmayı istiyorsanız karşılığında Şengal halkının duruşunu göreceksiniz.

Şengal’deki askeri ablukaya ve bu tür eylemlere artık sabrımız kalmadı. Sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda ortaya çıkacak sonuçların sorumluğunu kaldırmak zorundasınız.

Son olarak Şengal’deki bütün halkların bu anlaşmaya karşı tavır almaya çağırıyoruz. Şii mezhebine, Irak’taki bütün taraf ve güçlere, özgür Kürdistan yanlılarına, ilgili bütün uluslararası siyasi ve sivil toplum hareketlerine Şengal davasına kararlı ve çözümden yana tutum sergilemesi çağrısı yapıyoruz.”

https://anfturkce.com/kurdIstan/Sengalliler-tasfiye-plani-na-karsi-yurudu-154371