Şengal halkı: Kirli planın hayata geçmesine izin vermeyeceğiz

Irak hükümeti ve KDP arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşmaya tepki gösteren Şengalliler, Êzidî halkına yönelik kirli planın hayata geçmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Merkezi Irak hükümeti ve Güney Kürdistan Bölgesi Yönetimi arasında Şengal’e ilişkin yapılan kirli anlaşmaya tepkiler devam ediyor. Türkiye'nin isteğiyle yapılan ve Şengal'in tasfiyesinin hedeflediği anlaşmaya Şengallilerden de tepki geldi.

Ezidîlerin yaşadıklarına karşı tüm dünyanın sağır ve dilsiz olduğunu söyleyen Şengalli Neam Bedel, KDP ile Irak merkezi hükümeti arasında Şengal üzerine imzalanan anlaşmanın halk için olmadığını vurguladı. Şengal halkının karara tepkili olduğunu söyleyen Bedel, anlaşma kararını asla tanımayacaklarını belirtti. Şengal toprağının her parçasının şehitlerin kanı ile özgürleştiğinin altını çizen Bedel, Ezidîxan'ın Kürt gençleri tarafından kurtarıldığını ifade etti.

Şehitlerin kanı ile özgürleşen Şengal topraklarının kirletilmesine müsaade etmeyeceklerini kaydeden Bedel konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Şengal'e ilişkin anlaşma kararı alanlar DAİŞ saldırdığında bizi düşmanın eline bırakıp kaçtılar, bize ihanet ettiler. Binlerce Êzidî kadın pazarlarda satıldı, katliama uğradık, toprağın her tarafından insan kemikleri çıkıyor Irak hükümeti bugüne kadar halimizi sormadı. Toprağına dönenlere bir gün bile neye ihtiyaçları olduğunu sormadı. Şengal için emek veren, şehit veren, zor günlerde yanımızda olan güçleri yok sayamazlar. Bizi koruyanlar, YBJ-YJŞ ve Asayiş güçleridir. Topraklarımızda başka bir güç istemiyoruz. Hiç kimse artık eskisi gibi Şengal üzerinden karar alamaz. Şengal topraklarını özgürleştirmek için şehit düşen HPG gerillalarını asla unutmayacağız."

ÊZİDÎ HALKI OLARAK KARARI TANIMIYORUZ

Êzidî halkı olarak, KDP ile Irak merkezi hükümetinin Şengal'e ilişkin aldığı kararı tanımadıklarını söyleyen Jinda Şengal, bu kararın Êzidî halkın iradesi dışında alındığını söyledi. Bu kararın Êzidî halkı için yeni katliam anlamına geldiğine dikkat çeken Jinda Şengal, hala binlerce Êzidî kadının kayıp olduğunu hatırlattı. Jinda Êzidî, 2014 yılında DAİŞ saldırısında halkı bırakıp kaçanların, halka özeleştiri vermek, özür dilemek yerine böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Bu kararı asla tanımadıklarını söyleyen Jinda Şengal, "3 Ağustos 2014 yılında bizi düşmanın eline bırakıp kaçanlar şimdi Şengal'i işgal etmek istiyor. Bu duruma karşı daha fazla örgütleneceğiz, kurumlarımızı güçlendireceğiz. Mam Zeki Şengali, heval Zerdeşt, heval Egid başta olmak üzere yüzlerce savaşçı Şengal toprakları için şehit düştü. Şehit arkadaşlarımız hem halkı eğitti hem savunma gücünü oluşturdu. YBŞ-YJŞ'nin kurulmasını sağladı, kurumlarımızı yönettiler. Onlara borçluyuz. Bizler de şehitlerimizin yolundan gideceğiz. Bize bıraktıkları direniş mirasına sahip çıkacağız" diye konuştu.

ŞENGAL HALKINI ARTIK KANDIRAMAYACAKLAR

Merkezi Irak hükümeti ve Güney Kürdistan Bölgesi Yönetiminin Şengal'e dönük kirli planları kabul etmeyecekleri belirten Şengalli Xwedêda Elyas, "Şengal halkına 2014 yılındaki fermanı tekrar yaşatmak istiyorlar. Böyle bir şeyi kabul etmeyeceğiz. Êzidî halkı artık irade sahibi, savunma gücü olan özgür bir halk. Başka partilerin kendilerine kullanmalarına asla izin vermeyecekler. 6 yıldır Irak hükümeti ve Barzani ailesi Êzidî halkı için bir şey yapmadı. Bu siyasi planlarla Şengal halkını kandıracaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar. Bu topraklar için kanımızı döktük. Böyle kirli bir planın hayata geçmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

KDP ve Irak hükümetinin Êzidî halkına yönelik kirli siyasetin yıllardır devam ettiğini söyleyen Dawid Silêman tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Artık Şengal halkına yönelik bu kirli siyaseti kabul etmeyeceğiz. Bundan önce örgütlü değildik, siyasetten anlamıyorduk ama 2014 yılından bu yana artık her şeyi öğrendik. Gerilla arkadaşlar sayesinde örgütlendik, savunma güçlerimizi oluşturduk. Şengal'e ilişkin bir karar alınacaksa halk ile alınmalıdır. Halkın iradesi dışında alınan hiçbir kararı tanımıyoruz."

KDP ve Irak hükümeti arasında Şengal üzerine imzalanan anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyleyen Seydo Eli de bu güçlerin 2014 DAİŞ saldırılarında Êzidîleri kaderlerine terk ettiğini hatırlattı. "KDP Şengal halkını sattı, bize ihanet etti" diyen Seydo Eli, Êzidîlerin dışardan bir güç istemediklerini vurguladı.