Şengal'e güç yığınağı halkı korkutuyor

Şengal’de koyun çiftliği sahibi olan Xwedêda Mirad, Irak ordusunun konuşlandırılması ve ana yolların kapatılması nedeniyle rahat hareket edemediklerini belirterek, tepki gösterdi.

Irak ordusunun konuşlandırılması ve ana yolların kapatılması nedeniyle Şengal halkı zorluklarla karşılaşıyor.

Şengal’de koyun çiftliği sahibi olan Xwedêda Mirad, araziye kolay kolay girip çıkamadıklarını gidip gelemediklerini anlatıyor ve ordu bölgeye girmeden önce Şengal’in güvenliğinin çok iyi olduğunu söylüyor.

Êzidîlerin Çarşema Nisanê Bayramını kutladığı 18 Nisan akşamı Irak ordusu Êzidxan Asayişinin Dîgur’daki toplanma yeri olan kontrol noktalarına saldırdı. Ardından gece geç saatlerde YBŞ ve YJŞ güçlerine saldırdı. Saldırılara cevap verilmesi üzerine çatışma patlak verdi. Irak, Êzidî Savunma Güçlerinin bastırılması konusundaki tutumunu hala sürdürüyor. Aynı zamanda güçlerini Şengal genelinde konuşlandırıyor ve ana yollarda halkın önüne engel çıkarıyor.

Irak kuvvetlerinin varlığı nedeniyle özellikle koçerlerin hayatı zorlaştı ve koyunlarını isteyerek hiçbir yerde otlatamıyorlar.

Bare köyünde koyun çiftliği sahibi olan Xwedêda Mirad, bu saldırılardan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, ordu giriş çıkışlarını engellediği için rahat hareket edemediklerini ifade etti.

Xwedêda Mirad, Irak güçlerinin bölgeye gelişi öncesinde Şengal’deki durumun güvenlik açısından çok iyi olduğunu belirterek, “Ferman zamanında sürgün olan halkımız topraklarına dönmek ve burada yaşamak istiyordu. Ancak Irak'ın bölgeye asker gönderip Asayiş'e saldırması halkta korku yarattı.

Mirad sözlerine şöyle devam etti: “Êzidî halkı olarak 74 Ferman’a maruz kalmamız savaş için yeterlidir. Irak bizimle savaşacağına hizmet yapsın ve insanları evlerine geri getirsin. Biz Êzidîler olarak savaşa karşıyız. Şengal’de herhangi bir savaş çıkmasın, çünkü çıkarlarımıza değil.

Mirad, ordunun bu sorunları çıkarmasından önce korku ve endişe duymadan hayatlarını yaşadıklarını, ancak artık birçok yere gelip yerleştiğini, bunun da insanların rahatsız olmasına yol açtığına söyledi. Mirat, “Eskiden koyunlarımızı her yere götürürdük. Ama birçok yerde bize engel çıkarıyorlar ve hiçbir yere gitmemize izin vermiyorlar.”

Xwedêda Mirad son olarak, "Eğer Irak, Şengal’e müdahale etmezse kendimizi savunabilir ve ona hiç muhtaç olmadan kendimizi yönetebiliriz. Şengal’e çok fazla güç göndermesine gerek yok." dedi.