Şengal halkı Xanesor’da yürüdü: İhaneti unutmayacağız

Şengal halkı, Xanesor saldırısının yıl dönümünde ihanete karşı yürüdü.

KDP’nin 3 Mart 2017’de Xanesor’a yaptığı silahlı saldırının yıl dönümünde Şengal halkı yürüyüş düzenledi, ihaneti hiçbir zaman unutmayacakları mesajını verdi.

Yürüyüşte ‘Kahrolsun ihanet, yaşasın direniş’ sloganları atılarak, Xanesor şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş saldırının yapıldığı yere ulaşınca, mitinge dönüştü. Şengal Şehit Aileleri Kurumu adına Mamoste Merwan Êzidî açıklama yaptı.

'HALKIMIZ ÖNDER APO'NUN FİKİRLERİYLE ÖRGÜTLENDİ'

KDP’nin kınandığı açıklamada şunlar belirtildi:

“Xanesor şehitleri başta olmak üzere, bütün özgürlük şehitlerini ve 73. Ferman şehitlerini saygıyla anıyoruz. Êzidî toplumu Mezopotamya toprakları üzerinde yaşayan en eski topluluklardan biridir. Êzidî toplumu tarihte hiç kimseye zarar vermemesine rağmen, ne yazık ki tarihin bütün zamanlarında Êzidî toplumuna saldırılar ve katliamlar yapılmıştır.

3 Ağustos Fermanı en bilinen fermanlardan birisidir. 3 Ağustos'ta dünyanın gözü önünde halkımız katledildi, savunmasız bırakıldı, pêşmerge güçleri tarafından kandırıldı. Fermandan sonra Önder Apo’nun fikirleri ve felsefesiyle halkımız her alanda kendini örgütledi, kendi öz savunma iradesine sahip oldu.”

Açıklamada, düşmanların bu iradeye karşı koyamadıkları için 3 Mart 2017’de Şengal’de kaçıp Êzidî toplumuna ihanet eden güçlerin MİT'le beraber tekrardan Êzidî halkının iradesini ortadan kaldırmak istedikleri belirtildi.

Açıklamada “Bu yapılan saldırılar DAİŞ saldırılarının devamı niteliğindeydi. Êzidî kadınları ve gençleri Êzidilik inancı ve Önder Apo’nun felsefesiyle kendini örgütleyerek, düşmanın hedefine ulaşmasını engelledi” denildi.

Mitingde TAJÊ, PADÊ ve Şengal Demokratik Özerklik Meclisi temsilcileri de açıklamada bulundu.

TAJÊ üyesi Pakîze Celal 3 Mart saldırısını "KDP güçlerinin Êzidî halkına karşı yaptığı ihanet" tanımlayarak, bu saldırıda 10 kişinin şehit olduğunu belirtti. Celal, ihaneti hiçbir zaman unutmayacaklarını belirterek, özgür Şengal’i kuracaklarını vurguladı.

Konuşmalardan sonra 10 şehidi anmak için saldırının olduğu yerde anneler tarafından 10 ağaç dikildi.