Şengalli 21 STÖ: Ferman soykırım olarak tanınmalı

Şengal’deki sivil toplum örgütleri, tüm ülkeleri fermanı soykırım olarak tanımaya çağırdı.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te başlattığı soykırım saldırılarının 8’inci yıldönümü dolayısıyla Şengal’deki sivil toplum örgütleri bir anma töreni organize etti.

Sinune ilçesinde toplanan 21 sivil toplum örgütü temsilcileri ve üyeleri bir dakikalık saygı duruşu ardından mumlar yaktı.

Êzidîlerin 73’üncü ferman olarak tanımladığı soykırım saldırılarına ilişkin bir sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmaya QSD savaşçıları tarafından DAIŞ’ten kurtarılan ve 2018 yılında Nobel Barış Ödülü verilen Êzidi kadın Nadia Muradi canlı bağlantı gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından müzik grupları sahneye çıktı. Anmada, sivil toplum örgütleri adına yapılan ortak açıklamada ise “Fermanın üzerinden 8 yıl geçti ama etkileri hala devam ediyor. 2 bin 882 Êzidi hâlâ kayıp, hâlâ 82 toplu mezardan sadece 31’i açıldı. DAIŞ 68 tarihi kubbeyi yıktı, şu ana kadar sadece 2 defa yargılandı. Şu ana kadar devletler tarafından Şengal’in yeniden inşası için herhangi bir adım atılmadı” denildi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Şengal’in yeniden inşası için gereken çalışmalar yapılmıyor, bugüne kadar sadece 11 devlet soykırımı tanıdı. Tüm ülkeleri fermanı soykırım olarak tanımaya çağırıyoruz. Tüm ülkeler DAIŞ çetelerini yargılamalıdır. Irak’ın DAIŞ’ten kurtarılan kadınlarla ilgili anayasadaki kararını uygulaması gerekiyor. Halkımızın acısı devam ediyor ve bu acıyı hafifletilmesi için şimdiye kadar güçlü adımlar atılmadı.

Birleşmiş Milletler ve Irak başta olmak üzere dünya ve bölgedeki tüm Êzidi kurum ve kuruluşlarını Êzidi halkının talep ve haklarının yerine getirilmesi için çalışmaya çağırıyoruz.

Halkımızın yaşamlarını yeniden inşa etmesi için onlara temel haklarının verilmesi gerekiyor, Irak ve Birleşmiş Milletler’i kayıp Êzidilerin akıbetinin öğrenilmesi için çalışmaya çağırıyoruz.

Tüm ferman şehitlerini bir kez daha anıyor, Şengal için canlarını feda eden güçlere minnettarlığımızı iletiyoruz. DAIŞ’in elindeki Êzidilerin özgürlüğünü talep ediyoruz, herkes halkımıza karşı sorumludur ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.”