Ülkücü savcı Ekin Wan’a ilişkin basın açıklamasını bile suç saydı

Muş Cumhuriyet Savcısı Serhat Çaylak, göreve geldiği günden bu yana MHP politikaları doğrultusunda davranışları ile dikkat çekiyor. Savcılık makamına dahi 3 hilalli fotoğraf asan Çaylak, Ekin Wan’a ilişkin yapılan basın açıklamasını bile suç saydı.

Üniversite yıllarında Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptıktan sonra savcı olan ve Muş’a atanan Cumhuriyet Savcısı Serhat Çaylak, Ülkü Ocakları Başkanı iken edindiği alışkanlıkları Savcı iken de sürdürmeye devam ediyor.

İfadeye çağırdığı sivil toplum örgütü temsilcileri ve Kürt siyasetçilerle tartışmaya giren ve her ifade sırasında “ Bu ülkeyi böldürmeyiz’ şeklinde konuşmalar yapan, hakaret eden ülkücü savcı, sürekli AKP’li Korkut Belediye Başkanı Sami Pekbay’ı makamında ziyaret ederek ona armağanlar verirken, karşılığında AKP’li başkandan plaket alıyor.

Serhat Çaylak, savcılık makamında bulunduğu ülkücü faaliyetlerinin karşılığını kısa sürede aldı.  Hâkimler Savcılar Kurulu kararı ile 2019 yılında terfi eden Çaylak, “Defterinde mümtazen yükselmeye layık” savcı olarak görüldü.

2019 Mayıs ayında terfi ettiği savcılık görevi boyunca Kürt siyasetçilere ve STK temsilcilerine onlarca gözaltı ve tutuklama operasyonunun talimatını veren Serhat Çaylak, 3 hilalli tesbih ile geziyor, aracına üç hilalli fotoğraflar asıyor, bununla yetinmeyip savcılık makamına dahi 3 hilalli ve kurt figürlü fotoğraflar asıyor.

Ülkücü savcının son icraatlarından biri,  2018 yılında takipsizlik kararı verilen bir dosyayı yeni delil iddiasıyla yeniden açması oldu.

Aralarında Muş İHD Şube Başkanı Tarık Güneş ve onlarca Kürt siyasetçiye operasyon düzenleyen Çaylak’ın, ifade sırasında Kürt siyasetçilerin kendisinin hukuksuz davranışlarına tepki gösterdiği için sözlü tartışmaya girdiği ve haklarında tutuklama istediği belirtildi.

2013 ve 2018 yılları arasında Muş’ta yapılan tüm basın açıklamalarından suç iddianamesi oluşturan Savcı, 2015 yılında Muş’un Varto ilçesinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren Ekin Wan’ın bedeninin teşhir edilmesine ilişkin basın açıklamasını dahi “örgüt propagandası” saydı.

Ekin Wan’ın bedeninin teşhir edilmesi üzerine Muş Valiliği görevli polisler hakkında soruşturma başlatmıştı. Çaylak,  yapılan basın açıklamalarının ANF’de haber olarak yer almasını da suç saydı. Ülkücü Savcı Çaylak, neredeyse ANF’de yer alan tüm basın açıklamalarından koca bir klasör oluşturdu.

Çaylak’ın hazırladığı iddianamede İHD Muş Şube Başkanı Tarık Güneş, iki ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olurken, dosyada tutuklu Kürt siyasetçi bulunmuyor.

Dosya kapsamında ikinci duruşma 22 Haziran’da görülecek.