AB’den 5 gazeteci için Hewlêr’e tepki

Avrupa Birliği Delegasyonu, Güney Kürdistan’da beş gazetecinin mahkum edilmesine tepki göstererek, davalar etrafındaki siyasi baskılara dikkat çekti.

Avrupa Birliği Delegasyonu, Irak'taki AB Misyon başkanları ile mutabakat halinde bir açıklamada bulundu.

AB Irak Temsilciliği sitesinde yer alan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından 12 Mayıs tarihli ortak raporlarında “temel adil yargılama konusunda dile getirilen ciddi endişelerin” paylaşıldığı ifade edildi. Sözkonusu raporda duruşmalar sırasında standartlara uyulmadığı belirtilmişti.

Açıklamada “Endişeler arasında özellikle işkence iddiaları, savunmanın dava dosyasına erişiminin olmaması ve davalar etrafındaki siyasi baskı yer alıyor” denildi.

Açıklamada “Avrupa Birliği ve AB Üye Devletlerinin Irak'taki diplomatik misyonları, Kürdistan Bölgesel makamlarını ceza hukukunun ifade özgürlüğünü sınırlamak için bir araç olarak kullanılmamasını sağlamak için UNAMI/OHCHR raporunda yer alan temel tavsiyeleri, özellikle de gazetecilere, insan hakları savunucularına ve aktivistlere yönelik taciz, yıldırma ve misillemelerle ilgili tavsiyeleri dikkate almaya teşvik etmektedir. Avrupa Birliği, ifade özgürlüğünün, medya özgürlüğünün ve bağımsız yargının demokrasinin temel bileşenleri olduğunu hatırlatmak ister” ifadeleri yer aldı.

Hewlêr Ceza Mahkemesi, 16 Şubat günü Guhdar Zêbarî, Harîwan Îsa, Şivan Seîd, Şêrwan Şêrwanî ve Eyaz Kerîm’e altışar yıl hapis cezası vermişti.

Gazeteciler, Temyiz mahkemesine başvurmuş, 27 Nisan’da cezalar yeniden onaylanmıştı.  20 Mayıs’ta yeniden karara itiraz edildi. Ancak karar yine değişmedi. Avukatlara göre, Temyiz Mahkemesi 20 Haziran günü cezaları onadı.