AB'den Ankara'nın 'tehlikeli çatışma sarmalı'na tepki

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik hakaretlerine tepki gösterdi.

Borrell, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Borrell, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a yönelik sözleri kabul edilemez" dedi.

AB Dış Politika Temsilcisi, Türkiye'yi "tehlikeli çatışma sarmalına son vermeye" çağırdı.

FRANSA'DAN 'NEFRETİ KÖRÜKLEME İRADESİ' TEPKİSİ

16 Ekim'de başı kesilerek katledilen Fransız öğretmen konusunda herhangi bir kınamada bulunmayan, aksine gerekçelendiren ve aralıksız provokatif açıklamalarda bulunan Erdoğan, en son "Macron'un zihinsel tedaviye ihtiyacı" olduğunu belirtmişti.

Bu açıklama iki ülke arasında diplomatik krize yol açtı. Fransa Cumhurbaşkanlığı, bu hakaretlerin "kabul edilemez" olduğunu ve "faydasız polemiklere girmeyeceklerini" belirtirken, Türkiye büyükelçisini çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian da Türkiye'nin "nefreti körükleme iradesine" tepki göstererek, bir ittifak ülkesinin "kabul edilemez davranışı" dedi.

Dışişleri Bakanı, "Conflans Sainte-Honorine'deki terör saldırısının ardından Türk makamlarından herhangi bir resmi kınama veya dayanışma işareti olmamasına ek olarak, son günlerde Fransa'ya karşı nefret ve iftira propagandası da eklendi" dedi.