Acımız büyüdükçe öfkemiz de büyüyor!

AKP-MHP’nin iktidarının Êzidî ve Kürt düşmanlığı artarak sürüyor. Kürtleri soykırımdan geçirmek için her türlü yolu yöntemi deniyor. Soykırıma karşı direnenlerin mesajı ise çok net: “Acımız büyüdükçe öfkemiz de büyüyor.”

Faşist AKP-MHP’nin iktidarının Êzidî ve Kürt düşmanlığı bitmiyor. Türk devletine ait SİHA’lar dün Şengal çarşısında YBŞ’ye ait bir aracı hedef aldı. Saldırıda YBŞ komutanı Seid Hesen ve yeğeni İsa Xwededa şehit düştü. Êzidî kadınları şehitlerinin bedenlerini omuzlarında taşıyarak, “Şehitlerin yolu bizim yolumuzdur, saldırılar bizi yıldıramaz, aksine düşmanımıza olan öfkemizi büyütür” dedi.
Osmanlılar’dan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar uzanan Êzidî ve Kürt düşmanlığı derinleşerek devam ediyor. Êzidîlere dönük yapılan 74 fermanın 51’i direkt Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirildi. 74 fermanla sonuç alamayan faşist zihniyet, fermanın devamı niteliğindeki saldırılarını günümüze kadar getirdi. 

Türk devletinin 23 Nisan’daki NATO destekli saldırılarından bu yana Şengal’de SİHA’larla halk huzursuz ediliyor, keşifler yapılıyor.

Êzidî toplumuna saldırılarında Türk devleti, sivilleri, çocukları da hedef alıyor.

9 Ekim ittifakı ile komplo ve saldırılar geliştirildi. Kazimi hükümeti fermanın devamı olan 9 Ekim ittifakının içinde yer alıyor.

FERMANIN DEVAMI

9 Ekim ittifakının olduğu günden beri Êzidî toplumu özellikle de Êzidî anneleri-kadınları, fermanlara dur demek için yoğun bir mücadele ve direniş sergiledi. Kadınlar direnişleriyle 9 Ekim ittifakıyla

tamamlanmak istenen yeni fermana dur diyebildi. Öyle ki Iraklı güçler Êzidîlerin yaptığı her eylemde en çok kadınlardan korkar duruma geldi. Kazımi hükümetinin Şengal’e gönderdiği heyetler, Bağdat’ta karşıladığı Şengal heyetleriyle yoğun bir görüşme trafiğine girdi. Görüşmelerin odak noktası Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, Kadın Hareketi ve Şengal Savunma Güçleri oldu. Kazimi görüşmelere direkt kendisi katılmadı fakat ona yakın bilinen birçok ismi görüşmeye Şengal’e gönderdi. Hatta 9 Ekim anlaşmasında gözlemci olan ve anlaşmayı onaylayan Irak BM Temsilcisi de Şengal’deki görüşmelerde yer aldı. Gelişen onlarca görüşme var olan durumu değiştirmedi, Êzidî toplumu mücadelesiyle oluşturduğu iradesinden vazgeçmedi ve fermanın tamamlama anlaşmasının yanında duran güçler de pozisyonlarını değiştirmedi.

TÜRK DEVLETİNE AİT SİHA’LAR SALDIRDI

Sonuç alamayan görüşmeler ve Irak'ta yapılması beklenen seçimler Kazımi’nin kendisini harekete geçirdi. Bunun üzerine Şengal’e Irak başbakanlık düzeyinde ilk ziyareti Irak ulusal istihbarat

servisi eski başkanı ve Irak Başbakanı Kazimi gerçekleştirdi. Kazimi Şengal’de Özerk Yönetimin temsilcileri ve YBŞ ile görüşeceğini kendi kanalları üzerinden bildirmişti. Kazimi’nin geleceğini duyan Şengal halkı taleplerini direkt Kazimi’ye bildirmek için yönünü Şengal merkeze verdi.

Halk daha Şengal merkeze ulaşmadan faşist Türk ordusuna ait SİHA’lar saldırdı. YBŞ Komutanı ve aynı zamanda YBŞ Diplomasi Sorumlusu Seid Hesen’in içinde olduğu araca dönük bir saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda YBŞ komutanı Hesen, yeğeni ve aynı zamanda YBŞ’li İsa Xwedada şehit düştü, 3 sivil de yaralandı.

ÖFKEMİZ BÜYÜYOR

Olay yerinde toplanan halk özellikle de anneler parçalanmış komutanlarının bedenini toplarken “Kazimi biz Êzidîlere bir komplo yaptı, bize onursuzca yaklaştı, biz annelerin yüreğine ateş düşürdü ama Kazimi ve onun hükümeti bilsin ki acımız büyüdükçe öfkemiz de büyüyor” dedi.

Şehit cenazeleri yüzlerce arabalık konvoy eşliğinde önce büyüdükleri eve, sonra da Şehit Berxwedan ve Şehit Dilgeş Şehitliği’ne götürülerek görkemli bir tören yapıldı.

Komutan Şehit Seid Hesen, “eğer ben şehit düşersem beni Mam Zeki’nin yanına defnedin” demişti ve Komutan Seid Hesen’in isteği gerçekleştirildi.

‘BİZ YOLUMUZDAN DÖNMEYİZ’

Anneler dün bütün gün ağıtlar yaktı, acılarını yüreklerinden kopan her sözcükle ifade etmeye çalıştı.

Daye Meyan Xwedada da “Biz anneler çocuklarımızın kemiklerini topladık, bize dönük bu kadar zalimane bir siyaset yürütülüyor. Biz diyoruz ki bize bütün uçaklarıyla saldırsalar da biz Êzdalığımızı bırakmayacağız. Biz şehitlerimizin yolundan çıkmayız. Biz Heval Seid’in şervanları ve hevalleriyiz. Bize yapılan her saldırıda öfkemiz büyüyor, bunu herkes iyi bilsin” dedi.

Daye Adul da, “8. ay biz Êzidîler için kara bir ay oldu. Bir hükümetin böylesi onursuzca bir yaklaşımın içine girmemesi gerekiyordu. Belli ki Kazimi hükümeti bize karşı düşmanlık yapma kararı vermiş. Bugün bize bir komplo yapıldı. Daha büyük bir plan vardı ama başaramadılar. Biz eski

Êzidîler değiliz, örgütlendik ve bize yapılan saldırılara karşı öfkemiz büyüdü” diye konuştu.

Sonuç olarak Kazımı yanındaki heyetle dün Koco’yu ziyaret ettikten sonra Bağdat’a geri döndü.

Döndükten sonra 9 Ekim ittifakının gerçekleşmesi için gerekli her şeyin yapılması gerektiği mesajını verdi.