Aileleri barıştırmanın cezası müebbet!

Iğdır’da kanaat önderlerini ‘PKK-KCK Barış komisyonu’ ilan eden mahkeme 70 yaşındaki Abdullah Ateş, Ferzende Elbi ve 85 yaşında Abdülmecit Kaya’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Iğdır merkeze bağlı Kavaktepe köyünün ileri gelenleri ve kanaat önderleri olan 85 yaşındaki Abdülmecit Kaya, 71 yaşındaki Ferzende Elbi, yaşanan birçok husumet ve anlaşmazlıklara devreye girerek son verdi. Ancak yapılan bu barış girişimleri hakkında soruşturma başlatan Iğdır Cumhuriyet Savcılığı 2600 sayfalık bir iddianame hazırladı. Evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan 3 kanaat önderi ‘PKK-KCK Barış Komisyonu’ kurmakla yargılandı. Aileler arasındaki birçok husumeti çözen ve barışmalarını sağlayan 85 yaşındaki Abdülmecit Kaya, 71 yaşında Ferzende Elbi’nin yanı sıra barış görüşmelerine katılmayan Abdullah Ateş, Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde ‘Örgüt üyesi’ oldukları iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

71 yaşında ki Ferzende Elbil Edirne Cezaevi'ne konuldu. Köyün ileri gelenlerinden olan ancak herhangi bir barış görüşmesine katılmayan Abdullah Ateş de mahkemece ‘Barış Komisyonu üyesi’ ilan edildi. Diğer tanıkların ‘Biz barış yaptık, ama Abdullah Ateş bizimle değildi’ şeklindeki ifadelerine rağmen sadece bir gizli tanığın ‘Onu da BDP binasında gördüm’ şeklindeki ifadesi üzerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Abdullah Ateş Iğdır S tipi cezaevine konuldu.

HASTA RAPORLARINA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMİYOR

Hukuksuz bir şekilde müebbet hapis cezası alan Abdullah Ateş kalp ve böbrek yetmezliği gibi ağır sağlık sorunları yaşıyor. Ateş’in sağlık sorunları doktor raporlarıyla sabit olmasına rağmen mahkeme tüm tahliye taleplerini reddetti.

Abdullah Ateş’in oğlu Behçet Ateş, yaşadıkları adaletsizliğe şu sözlerle tepki gösterdi: "Babam 71 yaşında, sırf bir gizli tanık ‘Ben BDP binasına gittiğimde Abdullah Ateş de oradaydı diye kendisine müebbet ceza verildi. Tamamıyla siyasi bir karar. Babam halk içinde sevildiği için hukuksuz bir şekilde yargılandı. Bizim kültürümüzde bir olay olduğu zaman aile büyüklerimiz kanaat önderlerimiz devreye girer barış yapılır. Aslında devlet de bunu yapıyor, mahkeme harici uzlaştırma komisyonu ile insanlar uzlaştırılıyor. Sırf barış yaptıkları için müebbet cezası verilmesi tamamıyla siyasi bir karardır.

Hukuk işleyişinin bittiğinin bir göstergesidir. Kaldı ki babam bu barış komisyonunun içerisinde yer almamıştır. Bizi her şeyimizle yargıladılar, en son büyüklerimiz, yaşlılarımız kaldı onu da yaptılar. Aslında yaşlı insanlarımız şahsında hepimizi cezalandırıyorlar. Çünkü bizler gelenek göreneklerimize bağlı bir halkız. Bunu söylemek istiyorum adalet bir gün herkese lazım olacaktır. Babam yaşlı, ağır hastalıkları var, tahliye edilmesi gerekiyor."