AKP-MHP Hakkari’yi susuz bıraktı

Zengin su kaynaklarına sahip olan Hakkari, kayyumların politikaları nedeniyle susuz bir kente döndü.

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Eşbaşkanı Cihan Karaman, Hakkari’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak içme suyu projesinin kayyum tarafından iktidara yakın müteahhitlere verilerek Hakkari Belediyesi’nin borç altında bırakıldığını, halkın ise mağdur edildiğini söyledi.

Dağların ve suyun başkenti olarak bilinen 300 bine yakın nüfusu olan Hakkari, yıllardır içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Kayyum tarafından 33 milyon TL harcanan içme suyu hattından ise yıllardır su akmıyor. Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Eşbaşkanı Cihan Karaman, 1999’da Halkın Demokrasi Partisi’nden (HADEP) seçilen Hüseyin Ümit’le beraber uzun bir süreden sonra halkın iradesi ve halk belediyeciliğinin iş başına geldiğini hatırlattı. Karaman, şunları söyledi: “Belediye başkanlarımızın çabasıyla eski hatlar onarılarak belediyenin kendi imkanlarıyla yeni bir irsaliye hattı döşenip Hakkari halkının yıllardır çektiği su sıkıntısı bir nebze olsun giderildi. Köylerimizin yakılıp boşaltılması sonucu Hakkari büyük bir göç aldı. Altyapı yetersiz kaldı. Bununla beraber 2009’da Fadıl Bedirhanoğlu’nun Hakkari Belediye Başkanı seçilmesinden sonra yetersiz kalan su ve kanalizasyon hatları için İller Bankası’na çok kapsamlı bir proje sundu. Bu proje daha sonra Eşbaşkanlar Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi döneminde İller Bankası’ndan belediyeye kredi verilme suretiyle kabul edildi fakat 2017’de kayyum atandı. Hakkari’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak bu kapsamlı proje, iktidara yakın müteahhitlere verilerek güzergahından tutun boru kalitesine kadar oynandı. Maalesef Hakkari Belediyesi yıllarca borcun altında bırakılarak halk mağdur edildi.”

VALİ MÜTEAHHİTLERİN ÇIKARINI DÜŞÜNDÜ

Göreve 2019’da geldikleri zaman yetkili firmanın yolsuzluk yapılan bu işin dosyasını, kendilerine de imzalattırmaya çalıştığını aktaran Karaman, şunları paylaştı: “Biz kendilerine halktan çaldıklarını, mahkeme yoluyla halka vereceğimizi beyan ettik. Bununla beraber bu dosyayı mahkemeye taşıdık. Mahkeme heyeti, 20 Ekim 2020’de bağımsız bir heyet tarafından keşif kararı aldı. 15 Ekim 2020’de gözaltına alındım ve yerime kayyum olarak atanan Hakkari Valisi, müteahhitlerin çıkarını düşündü. Keşfe 5 gün kala eksik ve yapılan yolsuzluklardan dolayı mahkemeye verdiğimiz su irsaliye hattı projesini mahkemeden geri çekti. Eğer halkın menfaati düşünüp bağımsız keşif heyetin önü engellenmeseydi Fadıl Bedirhanoğlu döneminde yapılan projemiz, 50 yıl Hakkari halkına sıkıntısız hizmet verecekti.”