Amed’de direniş 22. gününde: Kazanacağız!

Amed'de kayyum gasbına karşı direniş 22. gününde devam etti.

Amed'de kayyum gasplarına karşı Lise Caddesi’nde başlatılan oturma eylemi 22’nci gününde devam etti. Bugünkü eylem, gençlerin "Hırsıza karşı omuz omuza” sloganları ile başladı. Eyleme HDP Amed milletvekilleri Musa Farisoğulları, Semra Güzel, Remziye Tosun, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Iğdır Milletvekili Habip Eksik, İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Muş Milletvekili Mansur Işık, Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Sur ve Silvan belediyelerinin eşbaşkanları, il-ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri ile çok sayıda kişi katıldı.
Yeri kayyumla gasp edilen DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, halk tarafından “Selçuk başkan irademizdir” sloganyla karşılandı.

ALÖKMEN: KÜRTLERİN ONUR MÜCADELESİ

Dengbej kadınların klamlar seslendirdiği nöbet, basın açıklaması ile devam etti. “İrademe dokunma” pankartının açıldığı basın açıklamasında ilk olarak HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen konuştu. 22 gündür gösterdikleri mücadelenin sadece kayyum atanan 3 kent için olmadığını, Kürtlerin onur mücadelesi anlamı taşıdığını belirten Alökmen, “Ancak herkes biliyor, bu mücadele devam edecek. Bugün okullar açıldı, hâlâ çocuklarımız kendi dillerinde eğitim göremiyor. Bu alanda yıllarca mücadele ettik, bedel ödedik. Bu isteğin arkasındayız ve bu alanda da mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

BOZKUŞ: DİLİMİZE, KÜLTÜRÜMÜZE SALDIRI

HDP ile ittifak yapan partiler adına konuşan Abdullah Bozkuş da kayyum gasplarının Kürtlerin dil, kültür çalışmalarına yönelik birer saldırı olduğunu ve en önemlisi de Kürtlerin kendilerini yönetmelerinden iktidarın duyduğu rahatsızlıktan kaynaklı olduğunu söyledi. Bozkuş, "Mücadeleye devam” mesajı verdi.

MIZRAKLI: MUTLAKA KAZANACAĞIZ

Selçuk Mızraklı ise şöyle konuştu: "Bu karar sadece siyasi bir darbe değil, onun ötesinde bir şey. Onurumuza dokundu. Süleyman Soylu kayyum atamalarına ilişkin, ‘kayyum değil, başkanvekili' diyor. Ben bir yere giderken başkanvekili tayin etmedim. Belediye meclisi de onu seçmedi. Bunun adı kayyumdur" dedi.
Mızraklı, ölüm yıl dönümü vesilesiyle Yılmaz Güney’i anarak, onun “Kazanacağız, mutlaka kazanacağız” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

OLUÇ: BU İKTİDARIN ADALET VE DEMOKRASİYLE ALAKASI YOK

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, demokratik siyaset içinde kayyumların hiçbir meşruyetinin olmadığını söyledi.
Oluç, "O kadar zora düştüler ki yaptıklarını kimseye anlatamıyorlar. Adını söylemek istemediğim o zat, gittiği her yerde anlatmaya çalışıyor, ama kayyum lafını bile kullanamıyor. Dün bir etkinlikte polis soruyor, ‘pankartlarda kayyum yazıyor mu’ diye. Kayyum kelimesini yasaklamaya çalışıyor. Dünya bu rezaleti gördü, anladı. Bu iktidarın adaletle, demokrasiyle alakasının olmadığını anladı bu halk” dedi.
Kayyum gasplarını geri planda tutmak için ortaya yeni planların atıldığını dile getiren Oluç, “Yeni algı operasyonları var. Ağır suç işliyorlar, annelerin acılarını ve duygularını sömürüyorlar . HDP binası önünde bekleyen annelerin acılarını en iyi bizler anlıyoruz. Çünkü biz yıllardır nasıl beyaz tülbentli annelerin, Cumartesi Anneleri’nin acısını anlıyorsak, onların acılarını da anlıyoruz. Ancak barış için adım atmayanlar, Dolmabahçe’yi yok sayanlar, iki buçuk yıl İmralı görüşmelerini silip atanlar, ‘Kürt sorunu yok’ diyenler, o annelerin acılarını anlayamaz. Ancak annelerin acılarını sömürür” diye kaydetti.

'GELİN, KOMİSYON KURALIM'

Oluç, şöyle devam etti: "Meclis’teki tüm partilere sesleniyoruz; gelin, Kürt sorununun demokratik çözümü için bir komisyon kuralım. Barış ve çözüm için adım atalım. Hangi parti bu komisyona katılmıyorsa, bilin ki o parti barış istemiyor."
Basın açıklamasından sonra 5 dakika oturma eylem yapıldı.