Amed'deki çalıştayda Kürtçeyi sahiplenme çağrısı

Kürtçeye yönelik baskı ve yasaklar Amed'deki çalıştayda konuşuldu. Çalıştayda Kürtçeyi sahiplenme çağrısı yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED - DER) tarafından ortak organize edilen "Dem Dema Parastina Ziman e (Kürtçeyi Koruma Zamanı)" başlıklı çalıştay başladı. Amed'deki bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek çalıştayda Kürtçeye yönelik baskı, yasak ve asimilasyon politikaları ile bunlara karşı atılması gereken adımlar tartışılacak.
Katılımcıları arasında Kürt Dil Platformu, Kürt Dil ve Kültür Ağı bileşenleri, HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) yöneticileri ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri yer aldığı çalıştayın açılış konuşmasını MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan yaptı.
Gaspçı kayyum politikalarının Kürtçeye yönelik yasakları üzerinde duran Kan, kayyumlar ve dili yok etme politikalarına karşı, Kürt dilinin siyasete ve topluma karışması için mücadele ettiklerini söyledi.

SİYASİ TUTSAKLARDAN SELAM

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden yeni tahliye olan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Rıfat Roni ise sözlerine cezaevlerindeki siyasi tutsakların selamını ileterek başladı.
Roni, “Kürt halkı yıllardır anadili için çok büyük bedeller ödedi ve mücadele verdi. Ana dil bir milletin tanınmasında çok önemli rol oynuyor. Dilimizi sahipleneceğiz, gelecek nesillerimize aktaracağız” ifadelerini kullandı.

KÜRTÇE KONUŞMA ÇAĞRISI

HDP Milletvekili Dersim Dağ ise Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için parti olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Sadece Kürt dili için değil, diğer diller için de çalışmalar yürüttüklerini belirten Dağ, “Biz Kürt siyasetçiler olarak dile ilişkin politikalarımızı güçlendireceğiz. Gün, Kürtçe konuşma ve sahiplenme günüdür. Dilimizi sahiplenecek, daha çok okuyacak, konuşacak ve yazacağız” dedi.
Konuşmaların ardından Kürt dili üzerine saldırıları ve Kürt dilinin önemini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti