Amed engel tanımadı: Yüz binler buluştu, direniş mesajı verdi

Yüz binlerce kişi Türk polisinin tüm saldırı ve engellemelerine rağmen Amed Newrozu'nda buluştu. Kutlamada Kürt Halk Önderi Öcalan selamlanırken, tutsaklar ve HDP sahiplenildi.

Amed Newrozu, bir kez daha görkemli bir şekilde kutlandı. Kentin dört bir yanından sabah saatlerinden itibaren yola koyulan binlerce kişi, Newroz Parkı’nda yüz binlere dönüştü.

Newroz Parkı güzergahlarındaki sefer sayısını arttırmayan gaspçı kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi otobüsleri, Newroz alanına halk yerine polisleri taşıdı.

Gençlerin yoğun olarak katıldığı Newroz kutlamasında, halk ulusal kıyafetleriyle meydandaydı.

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dili ve Kültür Ağı, 22 Şubat’ta Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması talebiyle başlattığı kampanya kapsamında Newroz alanına giden tüm yollara stant kurdu, imza topladı. Newroz alanında kurulan stantlara yoğun ilgi gösterildi. Gün boyu çalışma yürüten aktivistler, binlerce imza topladı.
Yüz binlerce kişinin doldurduğu Newroz alanında, temel talep Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü oldu. Yasak ve engellemelere rağmen Kürt Halk Önderi'nin posterlerinin dalgalandığı Newroz alanında, gün boyunca “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları yükseldi. Polisin sık sık ses sistemine müdahalesine rağmen meydandan yükselen sloganlar bastırılamadı.
Newroz Meydanı’nda PKK’nin bayrakları da dalgalandı.

ZİNDAN DİRENİŞİ VE HDP SAHİPLENİLDİ

İmralı tecridine karşı öfkenin yoğun olduğu meydanda, tecrit ve artan hak ihlallerine karşı cezaevlerinde başlatılan ve 115. gününde devam eden açlık grevleri sahiplenildi. “Bijî berxwedana zindanan” sloganının atıldığı Newroz’da, “Ruhê Newrozê iro li zindanan li seranserî jiyanê zindî bûye û gihiştiye wateya xwe ya dîrokî” yazılı pankartlar taşındı.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması girişimlerine tepkinin yağdığı meydan, HDP flamaları ve bayraklarıyla donatıldı. Sahneden yapılan konuşmalar sırasında tutuklu HDP’li siyasetçilerin isimlerinin söylendiği sırada alkış ve ıslıkların yankılandığı meydanda, sürekli “HDP halktır, halk burada” ve “İrademe dokunma” sloganları atıldı.

ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI

Newroz meydanında verilen bir diğer mesaj ise Kürt ulusal birliğinin sağlanmasına yönelik oldu. Konuşmalarda Kürt Yazar-Şair Cegerxwîn’in “Heger hûn nebin yek, hûnê herin yek bi yek (Birlik olmazsanız, gidersiniz bir bir)” sözü hatırlatıldı. Yine konuşmalarda Kürt partilerine, ulusal çıkarların gözetilerek, birliğin sağlanması için adım atılması istendi.

'GÜNEŞE SELAM, DİRENİŞE DEVAM!'

HDP Gençlik Meclisi’nin öncülük ettiği binlerce genç, “Güneşimize selam, direnişe devam” yazılı pankartla gerçekleştirdikleri yürüyüşle, Kürt Halk Önderi'ni selamladı. Sanatçı Kadir Çat’ın “Diren ha Diyarbekir” şarkısıyla coşkuyu doruğa çıkaran gençler, barikatları aşarak, “Öcalan’a özgürlük” taleplerini sahneye taşıdı.

Renkleri ve zılgıtlarıyla Newroz alanına akan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepkilerini dile getirdi. Sözleşmeden çekilmesine izin vermeyecekleri mesajı veren kadınlar, AKP’nin kadına yönelik politikalarına tepki gösterdi.

Sahne alarak yüz binlere seslenen Karmate ve Kardeş Türküler’in Karadeniz yöresine ait şarkıları, halkları buluşturdu. Şarkılar eşliğinde horona duran Amedliler, “halkların kardeşliği” mesajını verdi.

Kenti tamamen abluka altına alan polis, Newroz alanı girişine de dört ayrı kontrol noktası kurdu. Protokol girişinin yapıldığı Evrim Alataş Caddesi üzerinde saatlerce bekletilen gazeteciler ve görevliler, 4 ayrı kontrolden geçirildikten sonra alana giriş yapabildi. Gün boyu Newroz meydanında dalgalanan Kürt Halk Önderi ve PKK posterlerine müdahale etmeye çalışan polis, atılan sloganları da bastırmak için sık sık ses sistemine müdahalelerde bulundu.

Kutlama bitiminde yüzlerce genç, bir araya gelerek Kamışlo Bulvarı’ndan Yeniköy Mezarlığı’na kadar yürüdü. Gençler, sık sık “Bijî Serok Apo”, “HDP halktır, halk burada”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları attı. Yeniköy Mezarlığı yakınlarında yürüyüşe müdahale eden polisler, en az 5 kişiyi darp edip yerde sürükleyerek gözaltına aldı. Gençlerin yürüyüşü mezarlıkta sona erdi.