Amed, Newroz’a hazır

DBP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Bakır, “21 Mart'ta kutlanacak Newroz için tüm hazırlıklar yapıldı, tedbirler alındı. Halkımızı, ulusal kıyafet ve renkleriyle HES kodunu da unutmadan alanda bekliyoruz” dedi.

Kürdistanlılar, Newroz Bayramı'nı kutlamaya başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Mart günü Amed'de yüz binlerin katılımıyla büyük bir kutlama olacak. Geçtiğimiz yıl salgın koşullarından iptal edilen Newroz kutlamasının, bu yıl alınan tedbirler eşliğinde coşkulu bir atmosferde kutlanması bekleniyor.

Amed'deki kutlama için kurulan Tertip Komitesi’nde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Tevgera Jinên Azad-Özgür Kadın Hareketi (TJA) bulunuyor. Amed Newrozu, 21 Mart günü "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı'nda kutlanacak. Tertip Komitesi Üyesi Zelal Bilgin, “Gerekli tüm hazırlıklar yapıldı. Buradan halkımıza dikkat edecekleri noktalardan dolayı çağrı yapmak istiyoruz. Alana girmeden önce salgın nedeniyle HES kodu gösterilmek zorunda. Tüm halkımız HES kodları ile alana gelsin" dedi.

ANF’ye konuşan Newroz Tertip Komitesi’nden DBP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Bakır, Kürtlerin Newroz'a biçtikleri anlama dikkat çekerek, varolma ve direnişi yükseltme mücadelesi olduğunu belirtti. Newroz'un Kürtlerin benliğinde hem bayram hem de direniş sembolü olarak yer edindiğini ifade eden Bakır, Newroz'un aynı zaman özgürlük ve yenilik anlamı taşıdığını da kaydetti.

HER TÜRLÜ GÜVENLİK SAĞLANMIŞ DURUMDA

Bakır, geçtiğimiz Newroz'un koronavirüs salgınından dolayı kutlanmamasını hatırlatarak, şöyle devam etti: "O yüzden de insanlarımızda müthiş bir enerji birikimi var. Dolayısıyla insanlarımıza özgürlük temennilerini, halaylarını ve zılgıtlarını haykırabilecekleri bir Newroz yaşatmak istiyoruz. Yaptığımız hazırlıklar bitti. Sadece teknik kimi hazırlıklar kaldı onlar da zaten şu an devam ediyor. Çevre ilçelerden Newroz'a katılacak halkımızın her türlü güvenliğini sağlamak adına yürüttüğümüz çalışmalarımız da bitti. Tüm görevlendirmelerimiz yapılmış durumdadır."

MASKE VE HES KODU ZORUNLU

Newroz kutlama alanında aldıkları tedbirlere ilişkin konuşan Bakır, şunları paylaştı: "Bizim için önemli olan kutlamaya katılacak olan halkımızın güvenliğidir. En başta da sağlıklarını teminat altına almaktır. O yüzden de halkımızdan da rica ediyoruz; alana kesinlikle maskesiz gelmesinler. Yine HES kodlarını mutlaka yanlarında bulundursunlar. Çünkü salgından dolayı riskli olan bireyler doğalında alana alınmayacaklar. Newroz alanının 5 giriş kapısı var. Bizler de orada bulunacağız ve maskesiz gelenlere de maske vereceğiz ama nihayetinde herkesin maskeli gelmesi gerekiyor. Yine dezenfektan standlarımız olacak."

ÖZGÜRLÜK VE BAYRAM VURGUSU

Her türlü tedbiri sağlayacaklarını, üzerlerine düşen sorumluluğu alacaklarını, ancak katılımcıların da dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunan Bakır, şunları ekledi: “Yüz binleri bulan bir kitleden bahsediyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kitlesel ve büyük bir organizasyon yoktur. Şu ana kadar tüm Newroz çalışmalarından alnımızın akıyla çıktık. Bu yıl da öyle olmasını istiyoruz. O yüzden halkımızın sağduyulu ve alana ulusal kıyafet, renkleriyle katılmalarını istiyoruz. Özgürlük ve bayram havasında Newroz'u kutlamayı esas alıyoruz. O yüzden de herkesin buna duyarlı bir şekilde katılması bizim için önemlidir. Herhangi bir problem olması durumunda halkımız alandaki görevli arkadaşlarımıza ulaşabilir.”